Uue aasta algusest kehtestab Hiina terve rida ajutisi tollitariife, mis on madalamad kui tänakehtivad lõivud, kirjutab Reuters. Tollide alandamine puudutab 859 toodet, teatas Hiina rahandusministeerium täna. Bloombergi arvutuste kohaselt oli 2018. aastal kõigi nende toodete impordi kogumaht 389 miljardit dollarit, moodustades 18% Hiina koguimpordist.

Alandatud tollitariifide määraga toodete hulgas on nii toiduaineid, sh külmutatud sealiha, et Aafrika seakatku mõjusid leevendada, kui ka tehnoloogiakaubad, sh nutitelefonide valmistamiseks vajalikke koostisosasid. 2019. aastal kehtestati ajutisi tariife 706 tootele.

Hiina rahandusministeerium põhjendab sellest aastast suuremat tollide alandamist sooviga suurendada nii nende toodete importi, mida ähvardab siseturul defitsiit, kui ka just välismaist päritolu igapäevatoodete importi, mille järele on Hiina turul suur nõudlus.

Sealiha imporditariife alandatakse näiteks tänaselt 12%-lt 8%-le. Ka alandab Hiina soovist toetada oma kõrgtehnoloogiliste ettevõtete tegevust ajutiselt tollitariife ka rauanioobiumi sulamile ferroniubiumile, mida kasutatakse nafta- ja gaasitorustike, autode ja veoautode valmistamisel. Tariif langeb tänase 1%-lt 2020. aastal nullile.

Külmutatud avokaado tollitariif langeb tänase 30% asemel 7%-le. Ka viiakse nulli tollid osadele astma- ja diabeediravimitele ning alandatakse tariife ka osadele puidu- ja paberitoodetele. Osadele tehnoloogiatoodetele kehtestatakse täiendavad alandatud määraga tollid veel 1. juulist, sõnas Hiina rahandusministeerium.

Alandatud tollitariifid hakkavad kehtima toodetele, mis tulevad maailma kaubandusorganisatsiooni (WTO) liikmesriikidest. 29. juuli 2016. aasta seisuga kuulus WTO-sse 164 riiki. Alandatud tollimääraga kauplemine jääb jätkuvalt kehtima ka nende riikidega, kellel on Hiinaga sõlmitud kahepoolne vabakaubanduslepe. Nende hulgas on Uus-Meremaa, Costa Rica, Šveits, Island, Singapur, Australia, Lõuna-Korea, Gruusia, Tšiili ja Pakistan.