Shanghai üldindeks langes 6,4% ja lõpetas päeva 2750 punktil. See on aktsiaturu baromeetrile madalaim tase alates 1. detsembrist 2014. Välismaal rohkem jälgitav CSI 300 indeks langes 6%, 2941 punktile.

Tänavu on Hiina aktsiaturg kukkunud 22%, sest investorid kardavad Hiina majanduskasvu aeglustumist ja on segaduses Hiina keskpanga valuutapoliitikast.

Paljud investorid kaotasid aktsiaisu juba mullu suvel, kui börs kukkus kõvasti peadpööritava tõusu järel. Siis kukkusid aktsiad 40%.

„Nägime taas paanikamüüke,“ ütles Kaiyuan Securitise analüütik Yang Hai. „Silmapiiril ei ole häid uudiseid. Investoreid mõjutab üleilmne riskide vältimise meelestatus.“

Paljuski oli müügi põhjuseks sundmüügid, lisas Hai.

Kuni 22. jaanuarini on Hiinas aktsialaenude jääk kahanenud 16 päeva järjest. See on kestvusrekord. Perioodi jooksul on likvideeritud 32 miljardi dollari väärtuses võimendusega panuseid.

„Kauplemismahud on väga väikesed, kuna praktiliselt puudub uue raha börsile vool,“ ütles Hengtai Futuresi analüütik Chang Chengwei. „Võimenduse mahavõtmise protsess jätkub.“

Investorid kardavad ka edaspidist jüaani nõrkust seda vaatamata Pekingi kinnitustele, et neil puudub kavatsus suruda jüaani konkurentsieelise saavutamaks odavamaks.

Hiina riigimeedia hoiatas tuntud valuutaspekulanti George Sorost, et ta ei panustaks jüaani ega Hongkongi dollari vastu. Soros kogus tuntust 1992. aastal naela lühikeseks müües Briti keskpanka põlvili surudes. Nüüd ütles vanameister, et ta panustab praegu USA aktsiaindeksi S&P 500, tooraineid tootvate maade ja Aasia valuutade vastu. Samas ei maininud ta konkreetselt ei jüaani ega Hongkongi dollarit.