Hiina peaminister Zhou Rongji kinnitas varasematest lubadustest kinnipidamist täna Pekingis toimunud Hiina ja Euroopa Liidu ühepäevasel tippkohtumisel.

Hiina on küll sõlminud WTO liikmeks saamise eelduseks olevad kahepoolsed kaubanduslepped, kuid liitumine vajab veel heakskiitu WTO peakorteris Genfis peetavatel mitmepoolsetel läbirääkimistel, mis näivad aga olevat takerdunud.

Oktoobri algupoolel käis Pekingis ka USA kaubandusesindaja Charlene Barshefsky, kes samuti avaldas muret kõneluste takerdumise üle. Üldiselt arvataksegi, et Hiina sel aastal WTO liikmeks ei saa, kuigi esialgsed plaanid seda ette nägid.

Euroopa Liidu esindajad eesotsas Prantsusmaa presidendi Jacques Chiraci ja Euroopa Komisjoni esimehe Romano Prodiga võtsidki kõne alla osa probleeme tekitanud küsimustest. Kõige rohkem teeb Euroopa Liidule muret, et Hiina pole erinevalt mais saavutatud kokkuleppele andnud uusi tegevuslube Euroopa kindlustusseltsidele. Hiina omalt poolt on väitnud, et pole mingite konkreetsete tähtaegadega nõustunud.

Tänase kohtumise järel ütles Prodi, et Hiina liitumine WTOga vel sel aastal saab olema raske. President Chirac seevastu oli optimistlikum ning teatas, et leppis Hiina peaministriga kokku probleemide kiireks lahendamiseks, nii et Hiina võiks juba lähinädalatel WTO liikmeks saada.