Hiina SKT kasv 2020. aasta viimasel kvartalil ületas kõiki majandusprognoose, olles 6,5 protsenti, mida on rohkem kui koroona-eelsel aastal. Seega kasvas Hiina majandus aasta lõpuosas kiiremini kui kõikides teistes suurriikides. Värskete uudiste valguses tõstis ka Credit Suisse 2021. aasta Hiina SKT kasvuprognoosi 5,6 protsendilt 7,1 protsendile.

Hiina majandus


Majanduse eeldatust parem käekäik tõi Hiinasse ka märkimisväärselt uusi välisinvesteeringuid. Välismaalased investeerisid eelmise aasta jooksul Hiina aktsiaturule 154 miljardit USA dollarit.

Samas aasta alguses toimunud majanduslanguse tõttu oli kogu aasta lõikes SKT kasv vaid 2,3 protsenti, mis on Hiina nõrgim tulemus viimase 40 aasta jooksul.

Seevastu Hiina Statistikabüroo esimees Ning Jizhe kutsus üles ettevaatlikkusele: “Pidevalt muutuv pandeemiasituatsioon muudab tuleviku ennustamise ettearvamatuks ning majanduse taastumine pole veel kindel.”

Samuti peetakse Hiinale mõnevõrra murettekitavaks fakti, et jaemüügi mahu kasv jäi muude majandusnäitajate tõusule alla. Seetõttu võib eeldada, et majanduskasv ei pruukinud täies mahus paljude elanikeni jõuda.

Hiina majandus