Suurbritannia investoriviisa saamiseks peavad rikkurid välja käima 2,5 miljonit dollarit, kirjutab Forbes. Seda summat välja käes saavad nad Ühendkuningriigi elamisloa. Viimastel aastatel on huvi selle viisa vastu kasvanud iseäranis Hiina miljonäride hulgas.

2018. aasta esimesest kvartalist kuni 2019. aasta esimese kvartalini kasvas investorviisat saavate hiinlaste arv 45%. Aprillile eelneval kolmel kuul anti heakskiit näiteks 67 hiinlase investorviisa taotlusele. See on üle poole võrra rohkem kui tavaliselt.

Küll aga ei ole hiinlased ainsad, kes Suurbritannia investorviisale viimasel ajal tormi jooksevad. Eelmisel aastal läks kõige suurem osakaal neid viisasid Vene rikkuritele. Nad moodustasid 7% kõigist investorviisa saajatest.

Miks aga just hiinlaste huvi brittide investorviisa vastu on viimasel ajal nii palju kasvanud? Üheks põhjuseks on haridus. Viisataotlejatest 80% ütles, et see on nende peamine põhjus, miks nad kodumaad vahetada tahavad. Sama osakaal tuli välja ka Hiinas endas läbiviidud Huruni raportist. Jõukad hiinlased tahavad, et nende lapsed saaks hea hariduse.

Samas ütlevad eksperdid, kes viisataotlustega kokku puutuvad, et paljud toovad välja ka mure järjest enam tuure koguva USA ja Hiina tariifisõja üle, majandusliku ebakindluse ja muudatused Hiina maksusüsteemis, mis hakkaks jõukatelt suuremat varanduse maksu koguma.

USA-Hiina kaubandussõda on andnud Hiina rikkuritele löögi just sinna, kus see kõige valusam on – nende jõukusele. Näiteks sel aastal jõudis Forbesi miljardäride edetabelisse 49 Hiina miljardäri vähem kui mullu. Tegemist on esimese nii suure languse pärast 2012. aastat. Huruni prognooside kohaselt on Hiina miljardärid kaotanud oma vara väärtusest triljon dollarit.

Paljud jõukad hiinlased on kaotanud usu, et Hiina võiks kaubandussõjast USA-ga võitjana välja tulla, vaadates, kui agaralt nad endale välismaale kinnisvara otsivad. New World Wealth andmetel lahkus ainuüksi 2017. aastal Hiinast 10 000 miljonäri.