Kuigi lühemas vaates on kõikuvad turunumbrid ja Euroopa Liidu, Hiina suuruselt teise kaubanduspartneri elanike ostuvõime vähenemine Hiina majandusele kahtlemata kahjulikud, on lõhestunud Euroopa Hiina majanduslikele ja poliitilistele huvidele kokkuvõttes sellegipoolest kasulik, kirjutas Schuman Bloombergis.

Schumani väitel vaevavad ühendatud Euroopa Liitu küll võlad, kõrged hinnad, üleliigne bürokraatia ja paiguti hämar konkurents, kuid liit on siiski teataval määral võimeline Hiina turgude mõjuvõimuga võitlema.

Ilma ühise majandusliku tahte ja geopoliitiliste sihtideta ei suuda EL aga sundida Pekingit turge avama ja kaubavahetuses reeglite järgi tegutsema. Selle asemel konkureerivad Euroopa riigid Hiina investeeringutele ja teenetele ning annavad rahvavabariigile seega võimaluse kasutada majanduses "jaga ja valitse" taktikat.

Teisalt, nagu arutleb täna Bloombergis majandusprofessor Christopher Balding, ei maksa alahinnata Brexiti tekitatud ebakindluse mõju Hiina ühtepõimunud poliit- ja finantssüsteemidele. Majanduskasvu säilitamise nimel langetas Peking hääletuse-järgsel reedel taaskord jüaani kurssi ning on sunnitud edasi lükkama hädavajalikke pangandusreforme ja ümberkorraldusi riigiettevõtetes.