Kolmapäeval kukkusid Hiinas taas aktsiate hinnad. Täna kukkus Hiina aktsiaturg 5,9%. Kuna paljude aktsiatega on kukkumise tõttu kauplemine peatatud, siis ilma selleta oleks pilt veel koledam. Hongkong, kus on samuti börsil palju Hiina ettevõtteid ja turuolud on vabamad, on Hiina aktsiad kukkunud 7,4%. Ka Hongkongi enda börsibaromeeter on langenud Hang Sengi indeksi näol 6,2%.

Peking on juba enam kui nädal püüdnud parandada investorite meelestatust. Nüüd teatati värsketest müügilaine peatamise meetmetest. Hiina keskpank lubas maaklerfirmadele abi, et need saaksid aktsiatele taas eluvaimu sisse puhuda.

Laenurahaga börsispekulante tabas taas lisatagatiste nõudmise laine, mis sundis neid müüma aktsiaid mistahes hindadega, oleks vaid ostjaid.


„Ma ei ole veel sellist kukkumist näinud,“ ütles Northeast Securitise analüütik Du Changchun Reutersile. „Ma ei usu, et keegi on midagi sellist näinud. Likviidsus on täiesti kadunud.“

Hiina ostis vahepeal kokku kvaliteetaktsiaid, et sedasi turu olukorda parandada.

„Alguses tahtsid kõik hoida kvaliteetaktsiaid,“ ütles Changchun. „Kuid kuna paljude väikese turuväärtusega (spekulatiivsemate) aktsiatega kauplemine on peatatud, on ainus võimalus riskide vähendamiseks müüa kvaliteetaktsiaid.“

Alates juuni keskpaigast on Hiina aktsiaturul hävinenud umbes 30% ettevõtete turuväärtusest. Mõned rahvusvahelised investorid kardavad, et Hiina börsimöll võib destabiliseerida reaalmajandust. Ja see on suurem risk, kui euroala kriis.

„Lainetusena on näidanud ennast pead tõstnud korrelatsioon,“ kirjutas Bank of America Merrill Lynch analüüsis. „Me eeldame aeglasemat majanduskasvu, halvemaid ettevõtete tulemusi ja kõrgemat finantskriisi riski.“

Täna on enam kui 500 Hiina ettevõtete aktsiatega mandri-Hiina börsidel kauplemine peatatud. Kokku on koos varem peatatud aktsiatega juba umbes 1300 ettevõtete aktsiatega võimatu teha tehinguid. Seda on 45% kogu turust.

Hiina aktsiaturu eripära on see, et seal domineerivad väikeinvestorid, mis lisavad vaid turule kõikuvust. 85% Hiina aktsiaturu tehingutest teevad väikeinvestorid.

Hiina börsikrahh järgnes juuni kespaigani buuminud aktsiaturul, mis aastaga enam kui kahekordistus. See meelitas kümneid miljonied kollanokkadest Hiina väikeinvestoreid börsil õnne proovima. Hiinas on väikeinvestoreid rohkem kui Kommunistlikul parteil liikmeid.