2010. aastast kuni 2015. aastani on Hiina osjad ostnud USAs 93 miljardi dollari eest eluasemeid, 208 miljardi dollari eest kinnisvara tagatisel välja antud võlakirju ja 17 miljardi dollari eest ärikinnisvara, selgub Rosen Consulting Groupi ja Asia Society ühisest uuringust.

Kuigi summa paneb kulme kergitama moodusavad Hiina otseinvesteeringud vaid 10% kõigist USAsse tehtud välisinvesteeringutest, kirjutab Reuters.

Tegemist on esimese uuringuga, mille kohaselt Hiina investorid on igas kinnisvarasektoris tipus.

„Leidub tugevaid signaale, et hiinlased jätkavad ja võib-olla nende isu isegi kasvab,“ ütles uuringu kaasautor Arthur Margon.

Kui kaua head ajad kestavad oleneb nii Hiina kui USA majandusest. Roseni tiimi prognoosi kohaselt tuleb USAs 18-24 kuu perspektiivis väike majandusaktiivsuse langus ja samal ajal võib ka Hiina majanduse aeglustumine hoogu koguda.

Esmaspäeval ütles Hiina president Xi Jinping, et ta surub läbi pakkumispoole reforme ja keskendub keskklassi suurendamisele.

Mõnede Hiina eluasemeostjate huvi võib jahtuda, kuid üldiselt kipub eluasemete ostmiseks nende rahakott olema suurem teistest välismaistest ostjatest.

Hiinlaste poolt 2015. aastal USAs ostetud keskmine eluase maksis 831 800 dollarit võrreldes teiste välismaiste ostjate poolt makstud 499 600 dollariga. 2015. aasta oli märgilise tähendusega, kuna hiinlased ostsid USAs rohkem eluasemeid kui kanadalased, kes olid seni USAs suurimad välismaised eluasemete ostjad.

Üheks põhjuseks, miks hiinlased maksavad rohkem, on kinnisvara ostmine kallimates piirkondades. 2015. aastal moodustasid Californias eluasemete ostud 35% hiinlaste USAs tehtud ostudest. Järgnesid 8%ga Washington ja 7% New York.