Briti Hilton Group, millele kuulub Eestiski esindatud kaubamärk Scandic, teatas, et peab USA ketiga Hilton Hotels Corporation läbirääkimisi hotelliäri müümiseks.

Hilton Group kinnitas, et on saanud Hilton Hotelsilt pakkumise oma hotellidivisjoni Hilton International omandamiseks. Firma hoiatas siiski, et tehingu tingimustes ei ole veel kokkuleppele jõutud. Analüütikud hindavad Hilton Internationali üle neljasaja erinevate kaubamärkide all tegutseva hotelli väärtuseks kuni 3,6 miljardit naela (82,3 mld krooni). Pärast läbirääkimiste avalikustamist reedel kerkis Hilton Groupi aktsiahind ligi14%.

Turg pea peal

Hilton Hotels tegutseb USA-s, keti kaubamärki kannab 2300 hotelli, valdavalt frantsiisilepingu alusel. Ettevõtete ühinemine pööraks üleilmse hotellituru pea peale, luues võrdväärse konkurendi teistele suurtele rahvusvahelistele kettidele, nagu Starwood, InterContinental ja Marriott.

Vaatlejate hinnangul püüab Hilton Hotels Corporation laiendada oma tulubaasi ja tehingut oodati ette, kuigi pakkumine tuli varem kui arvatud. Asjatundjate sõnul meenutab Euroopa turg Ameerika oma kahekümne aasta eest. Enamik hotelle kuuluvad eraldi ettevõtjaile, suurte kettide kaubamärke kannab vaid 30%. Euroopas oodatakse pikaajalist turu kasvu ja konsolideerumist, USA turg sedavõrd kiiresti ei suurene.

Eestis tegutseb Scandicu kaubamärgi all kolm hotelli ? Palace ja St. Barbara Tallinnas ning Rannahotell Pärnus. 2007. aastal kavatsetakse siin avada uus hotell. Eestis on Scandicu turuosa viie protsendi kandis. Scandic Hotels Eesti AS-i juhatuse esimees ja vähemusaktsionär Toomas Sildmäe ei osanud esmaspäeval ühinemist pikemalt kommenteerida, sest viibis välismaal.

Kahel Hiltonil ühised juured

?? Hiltoni hotellikett loodi 1919. aastal, mil Conrad Hilton ostis Texase osariigis paiknevas Ciscos oma esimese hotelli. Firmad eraldusid 1964. aastal, kui Hilton Hotels Corporation keskendus USA turule ja müüs väljaspool asuvad hotellid.

?? 1987 omandas Hilton Internationali Briti hasartmängukontsern Ladbrokes, mis kuue aasta eest muutis oma nime Hilton Groupiks. Pärast hotelliketi müümist saab Ladbrokesist tõenäoliselt Suurbritannia suurima turuväärtusega kihlveokontor. Hilton Hotelsi suurim osanik on Conrad Hiltoni 77-aastane poeg William Barron Hilton.

?? Hilton Groupi tegevjuht David Michels kirjeldas Financial Timesile ettevõtete suhet kahe aasta eest kui pikaleveninud kihlust: ?Lõpuks me tõenäoliselt abiellume.?