Septembris olid kaupade hinnad eelmise aasta septembriga võrreldes 10,6 protsenti kallimad, sealhulgas toidukaubad 17,4 ja tööstuskaubad 5,3 protsenti. Teenuste hinnad kallinesid aastaga 10,3 protsenti, teatas statistikaamet.

Kaupade ja teenuste administratiivselt reguleeritavad hinnad muutusid aastaga 24,8 ja mittereguleeritavad hinnad 6,6 protsenti. Suuremateks indeksi mõjutajateks olid toidu, alkohoolsete jookide ja tubakatoodete hindade tõus, mootorikütuse ja transporditeenuste kallinemine ning eluasemekulutuste kasv.

Kogumuutusest üle veerandi andis aasta jooksul kallinenud toit, ligi viiendiku aktsiisimäärade tõusu läbi teinud alkoholi ja tubaka hinnad. Mootorikütus, soojusenergia, ahjuküte ja elekter kokku andsid veel neljandiku.

Septembris võrreldes augustiga tõusis tarbijahinnaindeks 0,6 protsenti, mis on võrreldav tänavu mai, juuni ja juuli vastavate näitajatega. Septembris võrreldes augustiga mõjutasid indeksit enim uute maksumääradega tubakatoodete laialdasest müügiletulekust põhjustatud hinnatõus, rõivaste ja jalatsite sesoonne kallinemine ning köögivilja sesoonne odavnemine, samuti mootorikütuse hinnalangus.