Nagu täna, nii ka kümne aasta eest oli Eesti majandus kiires kasvufaasis, mis omakorda tõu-kas tagant kinnisvarasektorit. Siis tervitati kauaoodatud pika-ajaliste eluasemelaenude tulekut Eesti pangandusturule.

Laenamine, mis praegu on paljude jaoks iseenesestmõistetav, tundus 1996. aastal üsna harjumatu. Inimeste kindlustunne tuleviku ees oli tänasega võrreldes märksa väiksem, sest üleminekuperioodi majanduslangus oli kõigil värskelt meeles.

Toona soodsana tundunud eluasemelaenude intressid olid üle kümne protsendi. Praegu saab sellise protsendiga tarbimislaene.

Üüriturg oli siis aga tunduvalt elavam, sest eluasemelaenu võtmine polnud eriti populaarne ja ka uusi kinnisvaraprojekte polnud kuigi palju. 1996. aasta silmapaistvamate projektide nimistusse kuulusid Tiskre 28 uut ühepereelamut. Tegemist oli esimese sellises mahus kokkupandavate majade projektiga Eestis. Suurematest ettevõtmistest võib esile tuua ka AS Kodala Ülemiste järve lähedusse Mõiku ehitatud majade projekti.

Hoogustus ka kortermajade ehitus. 1996. aasta alguses lõppes Eke Merko korterelamu ehitus Kadriorus, kus müüdi kortereid hinnaga 10 000 krooni m2. AS Rooborol ehitas kortermaja Kassisaba piirkonnas, müügihinnaks prognoositi 15 000 krooni m2. Plaani võetud uusi projekte jätkus peaaegu igasse Tallinna linnajakku.

Kõige odavamalt sai kasutatud korteri 1996. aasta lõpus Lasnamäel, kus lõpliku siseviimistluseta korteri ruutmeetri maksumus oli 4000 krooni. Kahetoalise korteri hind oli ca 200 000 krooni, praegu aga miljoni ligi.

Uusehitiste esirinnas polnud tollal siiski elukondlikud hooned, enam ressursse ja tähelepanu kulus äri- ja kaubanduskeskuste rajamisele. Tallinnas valmis Stockmanni kaubamaja esimene järk.

Üks olulisemaid erinevusi võrreldes tänase hetkega oli maa müügi osas. 1996. aastal ei olnud maade turg välja kujunenud ja ette tuli juhuseid, kus kõrvuti asetsevate kruntide eest küsiti mitmekordselt erinevat hinda. Maa oli siis odav.

Täna on maa ostjate seas hinnas – see on üks suurima perspektiiviga investeeringuid Eesti kinnisvaraturul.