Pagaritööstuse ASi Leibur juht Asso Lankots lõi lahti tururaporti. Andmed näitasid, et aastavahetusega võrreldes alanesid augustis ja septembris ettevõtte jaehinnad 1,8 protsenti. “See kinnitab küll väikseid kõikumisi allapoole,” sõnas Lankots Äripäevale.

Eesti Panga teatel põhjustavad hinnalangust arvukad sooduspakkumised ja aiasaaduste odavnemise jätkumine hea saagikuse tõttu. Näiteks on köögivili kümnendiku võrra odavam kui aasta tagasi. See mõju on aga vaid hooajaline. Teisalt on toit maailmaturul odavnemas ja see soodustab hinnasurve taandumist ka siinsel turul.

Lankotsi hinnangul lõi pagaritoodete turul hinnad alla pigem tihe konkurents, tootmise hind on tema sõnul võrreldes aastavahetusega hoopis kerkinud.

“Oktoobrikuu inflatsiooninumbrid näitasid, et toidukaupade mõju inflatsioonile on tasapisi kahanemas ning suurimaks hindade mõjutajaks saavad eluasemega seotud kulud, eelkõige kallinenud küte ja elekter, mis hakkavad ka edaspidi hindade kujundamisel suuremat rolli mängima,” rääkis LHV analüütik Nils Vaikla.

Tihe konkurents ei lase aga toidutöösturil veel niipea hinda tõsta. Seega jätavad nii Leibur kui ka Werol vähemalt selle aasta lõpuni hinnad samale tasemele. “Leibur ei kavatse hindu tõsta ja järske kukkumisi pole samuti oodata,” sõnas Lankots.

Vaikla sõnul võib lähikuudel oodata toiduhindade kasvutempo jätkuvat aeglustumist, sest globaalsed toiduhinnad ei kerki enam nii kiiresti. Vaatamata eluasemekuludele ja eelkõige kerkinud nud kütte ja elektri hindadele on Vaikla sõnul lähiajal oodata siiski üldist inflatsiooni aeglustumist.