Alates möödunud nädalavahetusest ei tarni AS Tere enam ühtki oma piimatoodet poeketile Co­market. Piimatootja märkis, et koostöö peatati usalduse kaotuse tõttu, kuna poekett oli rikkunud firmade lepingut.

Veel möödunud nädalal kestsid ettevõtete vahel läbirääkimised, milles püüti saada toodete uue hinna kokkulepe. Comarketi teatel muutis Tere märtsi algusest ühepoolselt seniseid müügitingimusi ja kaotas kokkuleppehinnad. Tere hinnakirjapõhised hinnad olevat aga isegi enamikust jaehindadest kõrgemad. Kilepiima hind tõusnuks poeketi juhtide sõnul näiteks 26 protsenti.

Vastusammuna paigaldas Comarket poodidesse sildid, millega ostjaid teavitati sellest, et Tere on tõstnud järsult hindu. Sellega seoses lõpetas pood Tere kilepiima müügi ning vähendas firma teiste toodete sortimenti. „Soovitame proovida teiste tootjate sõbralike hindadega tooteid,” seisis sildil.

Tere juhatuse esimehe asetäitja Ülo Kivine märkis, et piimatootja pakutud uus lepinguprojekt ei sisaldanud muudatusi hinnakirjas. „Comarketi katse läbirääkimisi mõjutada nüüd juba legendaarseks saanud hoiatussiltidega on lepingu rikkumine ja teadlikult tehtud samm Tere positsiooni kahjustamiseks,” rääkis Kivine, kelle sõnul jätkas poekett sama joont ka ajal, mil osapooled pidasid läbirääkimisi. See viiski usalduse kaotuseni.

Maag tõstab hinda

Juhatuse aseesimehe sõnul veab piimahindu üles maailmaturg. Kivise kinnitusel on ettevõte pakkunud kauplejatele riski jagamist hinnatõusude vastu. „Enamiku kaubanduskettidega on meil selles osas asjalik dialoog ning mitme ketiga uus leping allakirjutamise faasis,” rääkis ta.

Poeketi kinnitusel kaalutakse konkurentsiameti poole pöördumist, kui Tere turgu valitseva seisundi kuritarvitamist ei lõpeta. „Pöördumine sõltub sellest, kuidas Tere edaspidi käitub, kas antakse järele või ei. Eelmisel nädalal tundus, et jõutakse kokkuleppele, reedel tuli vastupidine reaktsioon,” rääkis poeketi omanik Jüri Vips.

„Kui üks osapool leiab, et on suur turuliider, mis siis üle jääb,” rääkis ta.

Samal ajal valmistub piimatööstus Maag või ja rõõsa koore hinna tõstmiseks aprillis kuni kümnendiku võrra, teatas müügidirektor Karin Orr. „Erinevalt Terest me hapukoore hinda praegu tõsta ei kavatse. Või ja rõõsa koore puhul loodame läbi saada oluliselt väiksema hinnatõusuga kui kümme protsenti – arvutused seisavad alles ees,“ rääkis Orr. „Senikaua, kui talunikud müüvad toorpiima Lätisse ja Leetu, valitseb Eestis toorpiima nappus ja hinnad tõusevad.“