Tallinna linnavalitsus kinnitas tänavu augustis detailplaneeringu Paldiski mnt 50 territooriumi kinnisvaraarenduseks. Just kinnisvaraarendusest saadavatest tuludest katavad omanikud uue hipodroomi rajamiseks vajalikud investeeringud, selgub ühispöördumisest.

MTÜ Tallinna Hipodroom juhatuse liikme Vahur Nurme sõnul ajendas pöördumist tegema oht, et hipodroomi südalinnast Saku valda üleviimise protsess võib vaidluste ja erimeelsuste tõttu jääda venima.

„Kui linnavalitsuses kinnitatud detailplaneering vaidlustatakse, peab selle suhtes lõpliku seisukoha võtma Harju maavalitsus. Seetõttu saatsimegi avaliku pöördumise eeskätt Harju maavanemale, et ta oleks toimuvast sisuliselt ja põhjalikult informeeritud,“ ütles Nurm.

Avalikus pöördumises juhitakse Harju maavanema tähelepanu asjaolule, et Tallinna Hipodroomi saatus selgub justnimelt tänavu sügisel. Avalikule pöördumisel on alla kirjutanud MTÜ Tallinna Hipodroom, Eesti Traaviliit, mitmed ühingud ja eraisikud ning traavitreenerid Eestist, Soomest, Rootsist, Lätist ja Leedust.

„Viimasel üheteistkümnel aastal on härrad Jaan Manitski ja Mats Gabrielsson investeerinud senises asupaigas hipodroomi tegevusse kokku ligi 50 miljonit krooni. See summa on kulunud vaid olemasoleva infrastruktuuri korrashoiuks ning hipodroomi jooksvate kulude katmiseks,“ seisab pöördumises.

Eesti väiksustest tingituna ei õnnestu hipodroomi kuidagi ära majandada võistlustelt või totalisaatorilt kogunevatest tuludest. Kuid jõukad Soome ja Rootsi traavliomanikud on meeleldi valmis oma hobuseid hoidma ning treenima hinnatasemelt soodsamal Tallinna Hipodroomil. Paraku seab sellele tuluallikale piirid tänase hipodroomi juures koplite puudumine.

„Metseenidena senini Tallinna Hipodroomi rahastanud Manitski ja Gabrielsson on otsustanud alates 2011. aastast Tallinnas Paldiski maanteel asuvasse hipodroomi kompleksi kui traavispordi arendamiseks perspektiivitusse oma raha enam mitte kulutada. Kuid nad on valmis täie energiaga arendama uut hipodroomi Saku vallas. Eeldusel, et suur osa selleks vajalikust kapitalist hakkab tulevikus tagasi laekuma tänase hipodroomi maa-alale planeeritud kinnisvaraarendusest,“ öeldakse pöördumises.

Tallinna Hipodroom on alates 1994 aastast toonud iga aasta omanikele 2 kuni 5 miljonit krooni kahjumit. Kui kümme aastat tagasi toimus hipodroomil aastas ligi 50 traavivõistlust, siis möödunud aastal toimus neid 24. Praegu mahub hipodroomi tallidesse kuni 150 hobust.

Uue Tallinna Hipodroomi äriplaan näeb ette põhitulu teenimist nii hobuste aastaringselt treenimiselt kui mitmetelt lisateenustelt.

„Selleks rajatakse esinduslik peahoone ühes tribüünidega 800-le inimesele koos kaasaegse traaviraja ja treeningvõimalustega. Ruumikad traavlite tallid, mitmed väikesed hobutalud, avarad koplid ning kaasaegsed treeningurajad võimaldavad aastaringselt hoida ja treenida vähemat 300 hobust. Kompleksi hakkavad kuuluma ka veterinaarkeskus, ratsamaneež, ratsutamisplatsid, tennise- ja jalgpalliväljakud ning laste mängumaa,“ sedastab äriplaan.

Möödunud nädalal esitasid k aheksa Tallinna kodanikeühendust linnaplaneerimisametile, Tallinna linnavalitsusele, Põhja-Tallinna linnaosavalitsusele ja Harju maavanemale ettepanekud ja vastuväited Paldiski mnt 50 ehk nn. hipodroomi ala detailplaneeringule.

Esitatud dokumendis teevad ühendused ettepaneku loobuda Paldiski mnt 50 ja selle lähiala detailplaneeringu kehtestamisest praegusel kujul ning võtta detailplaneeringu lahenduse koostamise aluseks kehtiv Tallinna üldplaneering.