Maailma riikide liidrid lubasid peale 13. novembri rünnakuid, et hakkavad võitlema selle nimel, et terroristid enam raha ei saaks. Järgmiste päevade jooksul teatasid nii Prantsusmaa kui Belgia, et kulutavad täiendavatele turvameetmetele miljard eurot.

Kontrastiks on aga kõike seda põhjustanud rünnaku enda maksumus. Ekspertide sõnul oli selleks vaja vaid Kalašnikove, laskemoona, kodus tehtud pommivöösid, rendiautosid ja kortereid. Kaheksa ründajat kulutasid väga vähe võrreldes hävingu ja hirmuga, mida nende tegevus põhjustas.

9/11 rünnakud Washingtonis ja New Yorgis läksid asja uurinud komisjoni hinnangul ründajaile ehk al Qaedale maksma 400 000 kuni 500 000 dollarit. Selle sees olid muuseas nii pilootide treening, lennupiletid kui ka elamiskulud pika treening- ja ettevalmistusperioodi jooksul.

Reutersi kalkulatsioon näitab, et Pariisi rünnakud, mis tapsid peamiselt noori inimesi, kes nautisid õhtust meelelahutust, võis maksma minna vaid kuni 2% 9/11 kuludest.

Reuters jättis oma arvutustest välja kaasosaliste kulud, kes tulid väljastpoolt Prantsusmaad ja Belgiat. Seega ei pruugi summa olla siiski lõplik. Ometi ei muuda see suurt pilti. Sellise rünnaku võib korraldada väga tühise summa eest.

Rünnaku kõige keerukam osa oli pommivööde tegemine, kuid selleks on tarvis suhteliselt odavaid materjale. Ekspertide sõnul pidi pommivööd valmistama kogenud meister, kes ei olnud tõenäoliselt üks ründajaist.

Kõigil seitsmel end õhku lasknud ründajal oli samasugune pommisüsteem kaasas. Kasutati laengut, mida turvaringkondades tuntakse nime all „Saatana ema". Selle võib teha tavalistest kodustest vahenditest. Sarnast pommi kasutati ka 2005. aasta Londoni rünnakutes ning ka „kingapommimehe" Richard Reidi poolt, kes püüdis 2001. aasta detsembris üht lennukit õhku lasta.

Selle keemilisi koostisi on võimalik saada apteegist ning need maksaks 5 kuni 10 eurot iga pommivöö kohta. Poldid, mida pommides kasutasid Stade de France'i ründajad, läheksid kokku maksma umbes 150 eurot. Igasse pommi ligi 500 polti.

Kaheksa ründaja käsutuses oli Pariisis kaks korterit. Üks oli renditud nädalaks ajaks, teine kolmeks ööks. Nende hind võis Reutersi andmetel jääda 680 euro kanti.

Uurijate sõnul rentisid terroristid kolm autot - Volkswagen Polo, Seat Leoni ja Renault Clio. Nendega toodi sõdurid Brüsselist Pariisi. Suuremas autorendiettevõttes oleks kogusumma tulnud 595 eurot. Seda juhul, kui need rentida nädalaks ajaks. Sisse oleks arvestatud ka kütus ja teemaksud.

Kalašnikovi saab Euroopa Liidu territooriumilt kätte 300 kuni 700 euro eest, teatas Europol. Restoranirünnakus kasutatud 7,62-kaliibriliste kuulide eest on tasu 500 eurot 2000 kuuli eest. Neid saab osta internetist.

Bataclani rünnakus kasutati kolme Kalašnikovi ning üks leiti rendiautost. Tõenäoliselt oli kuskil veel üks relv. See kõik teeks kokku 5400 eurot.

Ülejäänud kulutused jäävad kahtlasteks ja ei ole selge, millele veel raha kuluda võis. Üks ründaja jõudis Pariisi Süüriast pagulaste seas. Sellise reisi hinda on raske arvutada. Bussi- ja praamifirmade, reisikorraldajate, politsei ning teiste asjasse puutuvate allikate juttude põhjal võib Türgist Makedoonia piirile saada 1200 euroga. See oleks odavaim viis. Hinna sees ei oleks võltsdokumentide tegemist ning teekond ise oleks äärmiselt ohtlik. Sellisel viisil reisides on surma saanud paljud põgenikud.

Üle mere ning veidi kindlama alusega sõites, taskus ka võltsitud dokumendid, võib hinnaks kujuneda umbes 5000 eurot.

Mis iganes pidi neid summasid liita ning kui arvestada juurde ka ettenägematud kulud, siis ikkagi saame me kokku uskumatult väikese summa.