"Kindlasti võiks Eestil olla professionaalne konverentsikeskus," märkis rahvusvahelise konverentside ja konverentsikeskuste assotsiatsiooni (ICCA) juhatuse liige ning konverentsikorraldusfirma Barcelo Congresos turundus- ja müügijuht Juan Jose Garcia.

"Euroopa konverentsiturg on maailmas kõige suurem ja tugevam. Eestil on sellel turul tugev kasvupotentsiaal, sest siin pole varem suurkonverentse peetud. Tallinn oleks uus sihtkoht ning inimesed tahavad reisida uutesse paikadesse," lisas ta.

Eesti kõige suuremaks konkurentsieeliseks nimetas Carcia seda, et Tallinnas asub kõik jalutuskäigu kaugusel ning teist sellist on mujal maailmas raske leida.

"See on tõesti oluline tugevus, eriti kui konkureerida konverentsiäris. Kui hotell ja lennuväli asuvad konverentsi toimumispaigast viie või viieteist minuti kaugusel, siis see pole kaugel."

Ta tunnistas, et Eestis viibides on ta kuulnud palju kurtmist lennuühenduste puudumise üle. "Minu sõnum oli neile, et konverentsikorraldajad ei saa lennuühendusi luua, kuna see pole nende äri. Te peate müüma kõige paremini seda, mida teil on pakkuda," soovitas hispaanlane.

"Konverentsiturg kasvab igal aastal umbes kümne protsendi jagu, kuna erialad spetsialiseeruvad üha enam ning iga eriala tahab kohtuda. Ärituristid, kes konverentsidel osalevad, kulutavad umbes kolm korda rohkem raha kui tavaturistid. Statistika järgi tuleb ca 30-40% ärituriste sihtkohta hiljem oma perega puhkust veetma, lisaks loob see hulga töökohti," loetles ta projektist saadavat kasu.

Eesti konverentsibüroo (EKB), EAS ning majandusministeerium on alustanud 2020. aastaks valmivale konverentsikeskusele investori, arendaja ja operaatori otsimist. "Üldiselt arvan, et see projekt on konkurentsivõimeline," märkis Garcia.

"Paljude majanduslike kasutegurite tõttu ütleksin ma, et tehke see ära!" sõnas Carcia.

ICCA andmetel tõi konverentsitööstus 2005. aastal Austraalia majandusse ca 12 miljardit eurot, Kanadale 2008. aastal 50 mld eurot, Ameerikale 2011. aastal enam kui 200 mld eurot, samal aastal Mehhikole 18 mld eurot, 2012. aastal Taanile 2,79 mld eurot ning eelmisel aastal UK-le enam kui 73 mld eurot.