Kaks Hispaania suurpanka – Banco Santander ja Banco Bilbao Vizcaya Argentaria ehk lühendatult BBVA – teatasid juulis, et nad hakkavad mitte-klientidelt võtma automaatidest sularaha väljavõtu eest 2 eurost teenustasu. Juba märtsis kehtestas sularaha väljavõtu tasu Hispaania suuruselt kolmas pank CaixaBank.

„See ei ole õige – see on täiendav kulu,“ kaebas 25-aastane Nunez, kes on ise pangatöötaja. „Kui te sobrate inimeste rahakottides, siis nad muutuvad tigedateks.“

Kuna intressitase on madal, püüavad pangad leiutada teenustasusid kehtestades uusi raha teenimise võimalusi.

Hispaania ajaleht El Mundo kirjutas 1. augusti väljaandes juhtkirja, kus nimetas sularahaautomaatide kasutamise teenustasusid „talumatuks kuritarvituseks.“

„Arenenud riigis nagu meie oma peaks olema tugev pangandussektor,“ kirjutas El Mundo. „Juba praegu on pankades liiga palju tohutut kasumit teenivaid teenuseid, mis tühjendavad veelgi rohkem inimeste rahakotte.“

Banco Santanderi juhatuse esimees Jose Antonio Alvarez ütles 30. juulil analüütikutele, et ta ei ole kuigi optimistlik tulude kasvu suhtes, kuna laenamises on tugev konkurents. Santanderi Hispaania üksuse puhasintressitulu vähenes II kvartalis aastaga 5%.

CaixaBank kärpis 31. juulil 2015. aasta puhasintressitulu kasvueesmärki 4-6 protsendile varasemalt 7-9% kasvuvahemikust.

„Praeguses madalate intressimäärade keskkonnas otsivad pangad tulude saamiseks alternatiivseid võimalusi,“ ütles Portugalis töötav Banco BNI analüütik Carlos Joaquim Peixoto. „Nende puhasintressitulu on madalate intressimäärade ja laenumahtude kasvu puudumise tõttu surve all.“

CaixaBanki juhatuse esimees Gonzalo Gortazar ütles 31. juulil, et pank kehtestab sularaha väljavõtu tasu, kuna on investeerinud 500 miljonit eurot sularahaautomaatide võrgu uuendusse. BBVA juht Carlos Torres rääkis ajakirjanikele, et pank ei kavatse teenida sularaha väljavõtult kasumit, pigem loodetakse sel teel muuta teiste pankade kliente oma kundedeks.

Kuigi Hispaanias on pankade kuised laenumahud hakanud kasvama, on need jätkuvalt 63% väiksemad 2007. aasta tipu aegsetest mahtudest.

Saksamaal saavad Deutsche Banki, Commerzbanki ja UniCrediti Saksamaa üksuse kunded kasutada nende pankade ristkasutuses olevaid sularahaautomaate tasuta, kuid teiste pankade kliendid maksavad sularaha väljavõtu eest nende ATMidest 1,95 eurost tasu. Saksamaa hoiupangad võtavad teiste pankade klientidelt sularaha väljavõtu eest kuni 4,95 eurost teenustasu. Teistest pankadest mitteklientidele maksab Saksamaal sularaha väljavõtt kuni 10 eurot, selgub vergleich.de hinnavõrdlusest.

Santanderil, BBVA ja CaixaBankil on kokku Hispaanias 21 800 sularahaautomaati, moodustades 44% kõigist riigis töötavatest sularahaautomaatidest. Teised pangad nagu ka Banco Sabadell ja Banco Popular Espanol kaaluvad sarnaselt mitte-klientidele sularaha väljavõtutasu kehtestamist.

Väikepangad nagu Evo Banco võivad olla suurte pankade otsusest suurimad kannatajad, kuna neil on vähe pangakontoreid ja nende kliendid sõltuvad teiste pankade sularahaautomaatidest.

Evo Banco kehtestab klientidele 2 eurose teenustasu, kui välja võetakse enam kui 120 eurot. „Ma püüan nüüd võimalikult palju kaardiga maksta, kuid ikkagi on mul vaja ka sularaha,“ ütles Nunez.