Investoritel, kes on maha maganud hõbeda tänavuse 46% hinnatõusu, on veel aega rongi peale hüpata, räägib hõbedakaevandustesse investeeriva maailma parima tootlusega börsil kaubeldava fondi juht.

Tema juhitud PureFunds, mis investeerib hõbedakaevandusettevõtete aktsiatesse, on tänavu kasvatanud investorite vara 280%, kirjutab Bloomberg.

Fondijuht Andrew Chanin ütles, et väärismetallidesse tagasi pöörduvatel investoritel on põhipõhjuseks madalad intressitasemed ja need ei kao niipea kuhugi. Tema sõnul võib hõbeda hinnatõus olla isegi jätkusuutlik.

Umbes 9 triljonit dollarit arenenud riikide valitsuste võlga on negatiivse intressimääraga, mis tähendab, et need kes neid pabereid ostavad ja hoiavad lunastamiseni kaotavad raha.

„See on olukorda muutnud,“ ütles Chanin. „Kui kõikjal valitsuse võlakirjades on negatiivne tootlus, siis ühtäkki hõbeda nullintress tundub üsna atraktiivne võrreldes valitsuse võlakirjade negatiivse tootlusega. Sestap tuleb aina rohkem inimesi väärismetalle ostma.“

Üle maailma on keskpangad langetanud intressitasemeid või ostnud massiliselt kokku võlakirju, mis on viinud võlakirjade tootlused rekordmadalale.

Kuid ega tootlused ole ainus hõbeda populaarsuse põhjus. Hõbe on tootluselt ületamas traditsioonilist turvavara kulda, kuna hõbeda toodang peaks esmakordselt alates 2011. aastast vähenema. Seevastu füüsilise hõbeda nõudlus kasvab juba neljandat aastat jutti.

CMP Group kirjutas juunikuises analüüsis, et tänavu peaks hõbeda toodang vähenema 2,4%, 784,8 miljonile untsile. Füüsilise hõbeda nõudlus peaks kasvama 1,6%, 889,7 miljonile untsile. Teise ringi hõbeda pakkumine, mis tuleb romuhõbedast ja ülessulatatud müntidest, peaks vähenema 1% võrra 203 miljonile untsile.

Hõbe on sageli tsingi, plii, vase ja kulla kaevandamise kõrvaltoode.