Juba veebruaris hoiatas tarbijakaitseamet, et OÜ-le ArcticCat Kliima kuuluv veebipood www.ackliima.eu ei täida oma võetud kohustusi tarbijate ees. Ka Ärilehega võttis ühendust üks pettasaanud klient, kes jäi ArcticCati ja selle juhi Vahur Essensoni tõttu ilma kümnest tuhandest eurost, mis ettemaksuks maksti. "Kahtlus on, et see on skeem, ta kogub ettemaksuarveid ja likvideerib firma!," pahandab klient Arvi Uukkivi.

Ta tegi ka politseisse avalduse, kus kirjeldas detailselt Essensoni ehk toonase firma juhi käitumist. "Essensoni jutt oli, et tööd on palju ja on järjekord ja kohe ta meile tööd tegema ei saa tulla. Kui ütlesime, et tahaksime jupikaupa maksta siis teatas ikka, et kui tahate kiiremini siis makske kogu arve ära. Siis me tulime talle vastu, et meil ka väga kiire ei ole ja asi võib lükkuda kevadesse." Nüüd aga Uukivi enam ettevõttega kuidagi ühendust ei saa ning politsei ütleb, et see on tsiviilasi, millega peab maakohtusse pöörduma.

"Mitte igasugune kokkuleppega võetud kohustuse täitmata jätmine ei ole vaadeldav pettusena kelmuse koosseisu tähenduses. Asjaolu, et lepinguid/kokkuleppeid ei suudeta või ei soovita mingil põhjusel täita kuulub majandustegevuse tavapäraste riskide hulka," seisab politsei teates kriminaalmenetluse alustamata jätmise kohta.

Advokaat: firma omanik ei vastuta

Uukivi aga näeb, et kohtusse pöördumine ei anna tõenäoliselt samuti mingit tulemust. Pigem tahab ta teistele hoiatuseks oma lugu jagada. "Eelmise aasta sügisel kui tegime taustauuringu, siis internetis ei olnud midagi kahtlustäratavat."

Essenson võttis pärast pikka ootamist Ärilehega ühendust advokaadi vahendusel. Advokaat Keijo Lindeberg teatas, et Vahur Essenson isiklikult millegi eest ei vastutagi, lepingud olid ju sõlmitud ettevõtete vahel (Essenson oli ise ka ArcticCati omanik). "Äriühingu kohustuste eest vastutab ikkagi äriühing ise, mitte äriühingu omanikud, juhatuse liikmed või töötajad," teatas Lindeberg.

Mängu tuleb likvidaator

ArcticCati ettevõtte ostis nüüd ära üks tuntumaid likvideerijaid Raul Pint, kes muutis ka firma nime Bangsing Deurali OÜ-ks ja kinnitab, et Vahur Essensoni toimetamistest puudub tal igasugune informatsioon. Pint nendib vaid, et paraku pole see esimene ega ka viimane ettevõte, millel asjad kontrolli alt väljuvad. "Fakt on, et sageli sellistes olukordades keegi kaotab raha, eelkõige reeglina ja kõige rohkem ettevõtte omanikud / osanikud. Võlausaldajatele jääb sellisel puhul soovida vaid kainet meelt ja pragmaatilist suhtumist, kaotused on kahjuks äritegevuse paratamatu koostisosa."

Küsimuse peale, kuidas pettasaanud kainet meelt täpsemalt kasutama peaksid, vastas Pint, et sellistest juhtumitest peab ainult õppima.

"Kaine meelega ongi täpselt niipalju peale hakata, et hinnata, kas on majanduslikult otstarbekas surnud lehma jahtida või võtta seda kui teatavat õppetundi.

Nimelt ettemaksud ja järelmaksud on ühed kohutavad moodustised, millest tuleb alati hoiduda.
Kaup raha vastu ja ongi riskid juba ette maandatud," selgitas Pint.