Kui 2004. aasta lõpus oli eraisikutel hoiu-laenuühistutes tähtajalisi ja säästuhoiuseid 0,3 miljonit eurot, siis Eesti Panga värskeima statistika kohaselt ulatus nende jääk juuli lõpus 93,1 miljoni euroni. See teeb kasvuks 296 korda. Ka arvelduskontode jääk hoiu-laenuühistutes on kasvanud selle ajaga 66 korda, 13,5 miljoni euroni.

Kuigi kasvunumbrid on võimsad, pole siiski suudetud hoiusteturgu raputada. Samal lähtehetkel oli pankades residentidest kodumajapidamistel tähtajalisi hoiuseid 628,4 miljonit eurot ja arvelduskontodel 1,02 miljardit eurot. Juuli lõpuks oli seal tähtajalisi hoiuseid ligi 1,4 miljardit eurot ning arvelduskontodel 6,5 miljardit eurot.

Hoiu-laenuühistute osakaal hoiusteturul oli 2004. aasta lõpus 0,05 protsenti, kuid see on kasvanud 6,3 protsendini. Suuremad pangad eraisikute hoiuste ja kontojääkide pärast ei konkureeri, intressid on madalad, kui neid üldse makstakse. Seevastu hoiu-laenuühistud poevad või nahast välja suurte hoiuseintresside pakkumistega, milleks ei peeta paljuks ajalehtedes ka terve leheküljelisi reklaame kogu aeg osta ning veebi sisuturundust osta.

Siiski pole pangahoius ja hoiu-laenuühistu hoius omavahel kuidagi võrreldavad. Kõik krediidiasutuste (pankade) hoiused on tagatud kuni 100 000 euroni. Hoiu-laenuühistud pole krediidiasutused, nende hoiustel puudub garantii. Kui nendega midagi juhtub, siis raha laekub likvideerimisprotsessist, kui sealt midagi võtta on. Seetõttu pole vale rusikareegel, et oluliselt kõrgem oodatav tootlus väljendab endas ka kõrgemat riski.

Hoiu-laenuühistud on väga erinevad ja ühe vistaga neid ei saa lüüa. Küll aga on tähelepanuväärne, et nende üle ei teosta keegi järelevalvet.

Äripäevas on põhjalik käsitlus Eriali hoiu-laenuühistu kohta, et hoiustajate rahadega toidetakse keelatud tehinguid. 2019. aasta jaanuaris raporteeris Erial loo pealkirjas, et lõpetas 2018. aasta plussis. Sisus pole kirjas, kui suur siis kasum on. Juba õige pea, pärast aastabilansi esitamist äriregistrile, on kogu informatsioon avalikult kättesaadav ka hoiu-laenuühistu ERIAL veebileheküljel, kirjutas sisuturundusloos Erial Ärilehes. Rohkem kasumi teemal ei peatutud.

Eriali kodulehel pole ikka hoiu-laenuühistu majandustulemusi. Äriregistri andmetel ulatus mullu puhaskasum 59 491 euroni.

See hoiu-laenuühistu kaasab klientidelt raha 12 protsendiga aastas. Tasub tähele panna, et kuigi tulumaksu mahaminekut hoiusekalkulaator arvestab, pole seal arvutuses sees, et ühekordset HLÜga liitumistasu maksmata ja osamakset tegemata hoiust teha ei saa. Esimene on üheksa eurot ja teine minimaalselt 30 eurot. See kahandab hoiuse tootlust.