AKTSIATURUD: maaklerid ei julge öelda, et põhi on käes

USA keskpank tõi Euroopa ja USA turgudele kergendust

Daiwa laenu üksikasjade avaldamine viis eile alla nii Hoiupanga aktsia kui ka kogu Tallinna börsi. Tugeva languse tegi läbi ka Riia börs, Vilniuses ja Moskvas oli langus tagasihoidlikum. Enamik Aasia ja Lääne-Euroopa börse tõusis. Talse indeks kukkus teisipäevaga võrreldes 4,17 protsenti ja langes viimase 15 kuu madalaimale tasemele. Sama madalal oli Talse viimati möödunud aasta 20. veebruaril.

Hoiupanga aktsia kukkus 17 protsenti 19,5 kroonini. Forekspanga aktsia odavnes 4,09 protsenti ja Ühispanga oma 2,8 protsenti. Tõusid vaid Tallinna farmaatsiatehase, Klementi ja ESS-i aktsiate hinnad.

“Nagu meil juba kombeks on – kui ühe aktsia kohta tuleb midagi negatiivset, siis veab see kogu turu kaasa,” tõdes HF Kapitali maakler Kaur Elviste. “Ei ole mingit alust väita, et turg on põhjas,” lisas ta. Samas märkis Elviste, et samahästi kui raamatupidamisväärtuseni müüdud Hoiupanga aktsial ei ole enam kuigi palju ruumi kukkuda.

Riias põhiliselt langejad

Riia börsi käive suurenes eile järsult, otsetehingutes vahetas omanikku suur hulk Balta kindlustusseltsi aktsiaid. Nende keskmine hind langes kolme santiimi võrra, 3,87 latini.

Daugavpilsi aktsiate hind langes kahe santiimi võrra, 0,38 latini, Kaija aktsiate hind kaheksa santiimi võrra, 0,59 latini, Komercbanka nelja santiimi võrra, 1,81, Rezekne konservpiimatehas kaheksa santiimi võrra, 1,38, Unibanka kaheksa santiimi võrra, 2,44 ja Olainfarm viie santiimi võrra, 2,85 latini.

Vilniuse börsil tuntakse jätkuvalt kõige suuremat huvi Lietuvos Energija aktsiate vastu. Keskturul püsis aktsiate hind 5 liti tasemel, otsetehingutes oli keskmine hind 4,49 litti.

Hermis Panga aktsia langes 0,82 protsenti. Vilniuse Panga aktsia langes 2,22 protsenti. Birzai piimakombinaadi aktsiate hind langes 3,17 protsendi võrra, 5,5 litini. Ainus põhinimekirja tõusja oli Medienos Plausas 2,25 protsendiga.

Aasia rahunes,probleemid jäävad

USA ja Lääne-Euroopa aktsiaturge toetab USA föderaalreservi teisipäeva õhtul tehtud otsus jätta intressimäärad endisele tasemele, Aasia turge aga olukorra rahunemine Indoneesias.

Kagu-Aasia riikide majandusolukorda peetakse endiselt halvaks. Maailma Kaubandusorganisatsioon (WTO) seadis eile kahtluse alla Aasia riikides suutlikkuse ekspordi toel kriisist välja pääseda. WTO teatas, et viie kriisist enim haaratud riigi – Malaisia, Indoneesia, Tai, Lõuna-Korea ja Filipiinide – impordi maht vähenes aasta esimeses kvartalis 30 protsendi võrra, kuid ekspordi maht suurenes vaid 2,5 protsendi võrra möödunud aasta sama perioodiga võrreldes.

Dollar püsis eile Euroopas stabiilselt 136 Jaapani jeeni juures. Jeen sai tuge, kui turgudele jõudis uudis, et Indoneesia moslemite juht Amien Rais loobus plaanitud massidemonstratsioonist.

Dollar kukkus eile Saksa marga suhtes alla 1,7800 marga, 1,7790 margani, kuid peatus pärast oodatust madalamate Saksa rahapakkumise näitajate avaldamist, mis muudab Saksa intressimäärade tõusu vähetõenäoliseks. Dollari kurss oli kolmapäeva pärastlõunal Londonis 1,7785 DEM/USD ja 136,06 JPY/USD, võrrelduna kursiga 1,7845 DEM/USD ja 136,0900 JPY/ USD teisipäeva õhtul Euroopas.