KRISTIINA TAMBERG

Möödunud nädalal laenuintressi tõstnud Hansa- ja Hoiupank kergitavad ka hoiuste intresse.

Hansapank tõstis ühe- kuni kuuekuuliste hoiuste intressimäära kaheksale protsendile, ütles Hansapanga ettevõtete panganduse divisjoni direktor Gerd Müller Baltic News Service-ile. Aastase tähtajalise hoiuse intressimäär tõusis seniselt üheksalt protsendilt kümneni. Jooksva hoiuse intressimäär Hansapangas ei muutunud, vaid jäi endiselt kolmele protsendile.

Hoiupanga reklaami- ja suhtekorralduse osakonna asejuhataja Erkki Peegel ütles, et Hoiupank plaanib hoiuste intressi tõsta lähiajal. "Ei taha öelda, et järgime täpselt Hansapanga käike, aga arutledes võtame neid kindlasti arvesse," rääkis ta. Peegel ei soovinud täpsustada, milliste toodete intresse tõstetakse ja kui palju. "Ei saa lubada, et kõike tõstetakse," ütles ta, lisades, "ka ei saa öelda, et tõstame rohkem või vähem kui Hansapank." Ta selgitas, et hoiuseintresside arvutamise metoodikad on pankades väga erinevad, mis muudab intressimäärad raskesti võrreldavaks.

Mülleri sõnul on hoiuste intressi tõusu põhjuseks rahaturul toimunud intressimäärade tõus. Ta ei välistanud võimalust, et intress hiljem jälle langeb, kui rahasüsteemis ei ole enam rahapuudust.

Nii ühispank kui ka Eesti Maapank on teatanud, et laenuintressi ei muudeta. Tallinna Panga krediidiosakonna juhataja Priit Põldoja sõnul on pank viimase kuu aja jooksul laenuintresse juba tõstnud, kuid pikemas perspektiivis oodatakse intresside langust.