Kui lae­nud kõrbe­vad, tu­leb säi­li­ta­da hoius­ta­ja­te ra­ha ja se­da pilt­li­kult viim­se ve­re­til­ga­ni. Pea­le hoius­te kümne aas­ta kõrgei­ma int­res­simää­ra ei põlata ära ka klien­ti­de va­he­tut veen­mist.

Mööb­li­toot­ja AS-i Stan­dard ju­ha­tu­se lii­ge Enn Veskimä­gi tun­nis­tab, et ühen­dust on võetud ka temaga. “Sain eel­mi­sel nä­da­lal ühe sel­li­se si­su­ga pri­vaat­pan­gan­du­se mei­li,” rää­gib Ves­kimä­gi. Te­ma sõnul ei ole ma­jan­du­se olu­kord siis­ki nii kriitiline ja hoius­te int­res­simää­ra­de tõusu suundumu­se sõnum on see, et ini­me­sed jul­gek­sid rohkem hoius­ta­da.

Läi­nud nä­da­lal suu­ren­das Swed­bank erai­si­ku­te aas­tase hoiu­se int­res­simää­ra se­ni­se 5,7 prot­sen­di pealt 6,15 prot­sen­di­ni. Pan­ga kom­men­taar sel­le­le li­gi­mee­li­ta­va­le lii­gu­tu­se­le jääb siis­ki na­piks.

“Tõst­si­me hoiu­seint­res­se, ku­na int­res­sid tõusid ra­ha­tur­gu­del üldi­selt.” Olu­kor­ra eri­li­sust rõhu­tab ome­ti as­jao­lu, et vii­ma­ti oli era­hoius­te int­res­simäär nii kõrge Ve­ne krii­si al­gu­ses.

1998. aas­ta lõpus pa­ku­ti Ees­ti Pan­ga sta­tis­ti­ka ko­ha­selt aas­ta­se hoiu­se eest ko­gu­ni 9,7 prot­sen­ti.

Akt­sia­selt­si­de Tal­legg ja Ek­se­ko ju­ha­tu­se lii­ge Teet Soorm toob pa­ral­lee­li 1998. aas­ta krii­si­ga. “Meie jaoks lan­ge­sid siis ära Uk­rai­na ja Ve­ne­maa turg ja kriis le­vis sa­mu­ti üle maail­ma. See­kord on puu­du­tus Eu­roo­pas ilm­selt na­tu­ke tu­ge­vam,” on Soorm krii­ti­li­ne.

Tuues aja­loost pa­ral­lee­li, võib krii­si pik­ku­seks ku­ju­ne­da te­ma hin­nan­gul kolm ku­ni ne­li aas­tat. “Ka too­kord hak­kas 2001. aas­tal päi­ke ju­ba pil­ve ta­gant paist­ma.” Lan­gu­se mõju võib ma­jan­dus­ha­ru­de lõikes ol­la siis­ki eri­nev ja puu­du­ta­da toi­duai­netöös­tust suh­te­li­selt ker­ge­malt. “E­ga leib ja li­ha laualt ei kao,” usub Soorm.

Soor­mi sõnul on krii­sio­lu­kor­ras ta­va­li­ne, et kas­vab ka ku­ri­te­ge­vu­se ta­se. Seetõttu ni­me­tab Soorm va­leks ka ra­ha su­kasäär­de ko­gu­mist. “A­ken­de ja us­te kau­du võivad pa­ha­te­gi­jad sis­se ro­ni­da ja ra­ha liht­salt ära võtta.”

SEB kin­ni­tu­sel on täh­ta­ja­li­sed hoiu­sed on prae­gu kõige po­pu­laar­se­mad, sest pa­ku­vad ebas­ta­biil­sel ajal kind­lat toot­lust. Kui erai­si­ku­te pu­hul on po­pu­laar­seim just aas­ta­ne hoius, siis äriet­tevõtted ee­lis­ta­vad lühe­ma pe­rioo­di­ga hoiu­seid.

Mu­re­li­kum on Enn Ves­kimä­gi aga et­tevõtlus­lae­nu ras­ke­ma kät­te­saa­da­vu­se pä­rast. Tõsi­ne on prob­leem te­ma sõnul eelkõige kin­nis­va­ra­fir­ma­del ja sek­to­ri­tes, kus ris­ki koe­fit­sient on kõrgem.

Ves­kimä­gi rõhu­tab ka ra­ha kät­te­saa­da­vu­se olu­li­sust ko­du­mai­se töös­tu­se jaoks, kel­le pu­hul pan­ka­de suh­tu­mi­ne võiks ol­la vä­hem kon­ser­va­tiiv­ne. “Sest töös­tu­sest tu­leb ka meie pea­mi­ne eks­port.”

Väi­teid, et sel­le saa­mi­se ka­na­lid on muu­tu­nud olu­li­selt kit­sa­maks, Swed­bank ei kin­ni­ta. “E­na­mi­kus lae­na­me ema­pan­galt ja sel­les suh­tes po­le prob­lee­me ol­nud,” kir­jel­dab pan­ga pres­sie­sin­da­ja Kris­ti Künna­pas suh­teid Root­si poo­le­ga.

Siis­ki on lae­nu­ra­ha saa­da­vus pa­ra­ta­ma­tult seo­tud ühen­da­tud anu­ma­te kom­bel bi­lan­si tei­sel poo­lel asu­va­te hoius­te­ga. Kui vii­ma­ti mai­ni­tu­test peaks ra­ha osa­li­selt väl­ja voo­la­ma, kan­na­tab ka pan­ga lae­nuvõime.

„Ar­va­me, et prae­gu­ne aeg on hoius­ta­mi­seks vä­ga soo­dus ja soo­vi­me sel­le­le juh­ti­da ka oma klien­ti­de tä­he­le­pa­nu,” va­hen­dab Künna­pas. Te­ma sõnul on klien­did eel­ne­nud int­res­simää­ra­de tõusu­de­le ju­ba ka rea­gee­ri­nud. “Ok­toob­ri esi­me­se nä­da­la­ga kas­va­sid erai­si­ku­te hoiu­sed Swed­ban­ki Ees­ti üksu­ses 667 mil­jo­ni ees­ti kroo­ni võrra.”

Kin­del on aga, et se­ni al­ter­na­tii­viks ol­nud fi­nants­tur­gu­de­le in­ves­tee­ri­mi­ne kät­keb nüüd en­das va­ra­se­mast tun­du­valt enam ris­ke.

SEB kin­ni­tu­sel on nõud­lus lae­nu­de jä­re­le lan­ge­nud nii era- kui ka ärik­lien­dil. “Mõju­ta­ja on siin loo­mu­li­kult kin­nis­va­ra­tu­ru aren­gu pi­dur­du­mi­ne ja ra­ha hin­na kal­li­ne­mi­ne,” va­hen­dab SEB pres­sie­sin­da­ja Sil­ver Vo­hu.

Ko­du­mai­se vii­na­toot­ja Li­vi­ko ju­ha­tu­se liik­me Ja­nek Kal­vi sõnul ei ole et­tevõte­tel hoius­te pai­gu­ta­mi­se­ga ena­mas­ti prob­lee­me. “Pi­gem on olu­kord vas­tu­pi­di­ne ja võetak­se kas käi­bek­re­dii­ti või lae­nu ra­ha­voo kat­mi­seks.”

Sa­ma võima­lust ka­su­tab te­ma sõnut­si ka Li­vi­ko, kes ka­su­tab sel­leks eri fi­nant­see­ri­mi­se inst­ru­men­te. “Lae­nu­ra­ha on läi­nud tõepoo­lest kal­li­maks,” tõdeb Kal­vi.

Eelkõige on muu­tu­nud pan­ka­de kre­dii­di­po­lii­ti­ka uu­te ärip­laa­ni­de ar­vu­tus­te suh­tes. “See on ka õige, sest vii­ma­sel ajal on maail­mas ol­dud sel­le suh­tes lii­ga si­ni­silm­sed. Prae­gu on sel­list eu­foo­riat tun­du­valt vä­hem,” rää­gib Kal­vi, kel­le sõnut­si on Ees­tis har­ju­tud lii­ga suu­re edu­loo­ga.

Oh­tu, et olu­kord teist­pi­di üle võimen­da­taks, mis võiks sum­mu­ta­da ma­jan­du­se eda­sist kas­vu, Kal­vi pan­ka­de­va­he­list kon­ku­rent­si vaa­da­tes ei usu.

“Ees­ti pan­gad on siin­sest ma­jan­du­sest ka ise enam sõltu­vad ja sel­lest, et head pro­jek­tid leiak­sid ra­ha, on hu­vi­ta­tud ka meie pan­gad.”

Teet Soor­mi sõnul tu­leb ma­jan­du­se prae­gu­ses sei­sus jäl­gi­da et­tevõte­tes eelkõige po­si­tiiv­seid ra­ha­voo­ge ja mit­te laie­ne­da kõrval­ha­ru­des­se. “Kont­ser­ni emaet­tevõtte HK Scan on ol­nud kon­ser­va­tiiv­ne ju­ba Bal­ti­ku­mi tu­le­kust ala­tes ja võõrva­hen­deid me laie­ne­mis­ka­va­des­se kaa­sa­nud peaae­gu ei ole.”

Pä­ris null ei ole fi­nantsvõimen­dus siis­ki kont­ser­ni tüta­ret­tevõte­tel­gi. “Ra­ken­da­me jooks­va­teks ku­lu­tus­teks ar­vel­dusk­re­dii­ti ning ka­su­tus- ja ka­pi­ta­li­ren­ti.”

Kõrgem pa­ku­tav prot­sent näi­tab ka kõrge­mat ris­kimää­ra. Tei­salt te­ki­tab kõrge inf­lat­sioon ini­mes­tes soo­vi oma sääs­tud tu­lu­sa­malt tee­ni­ma pan­na.

Kui­das on lood pii­ri ta­ga? Sel­gub, et näi­teks Swed­ban­ki aas­ta­se hoiu­se int­res­simäär on Lä­tis nen­de poolt Ees­tis pa­ku­ta­vast kõrgem ko­gu­ni 1,66 prot­sen­di­punk­ti (pp), SEB pu­hul 2,1 pp. Mõne­ti väik­sem on va­he Ees­ti ja Lee­du hoius­te toot­lu­ses.

Ar­ves­ta­da tu­leb siis­ki ka ko­ha­li­ku va­luu­ta eri­ne­vaid ris­kimää­ra­sid.

“Bal­ti­maa­de va­luu­ta­de int­res­simää­rad pee­gel­da­vad nõud­lust vas­ta­va va­luu­ta jä­re­le, mistõttu eri­ne­vad int­res­simää­rad on loo­mu­li­kud,” sel­gi­tab Sam­po pan­ga fi­nants­di­rek­tor Ivar Pae. “Ees­tis on la­hen­da­tud ka põhi­li­ne eba­kind­lu­se al­li­kas — hoius­te ta­ga­mi­se piirmäär, mistõttu soo­vi­ta­me hoi­da ra­ha Ees­ti pan­ka­des.”