2012. aasta alguses, paar kuud pärast Kreeka peaministri Georgios Papandreou ja tema Itaalia kolleegi Silvio Berlusconi tagasiastumist, valmistus tollane Hollandi rahandusminister Jan Kees de Jager ette stsenaariumi, mille järgi saaks riik oma eelmise valuuta juurde tagasi pöörduda, vahendas EUobserver.

Hollandi telekanal Dutch TV näitas sel nädalal dokumentaalsaadet, mis põhines anonüümsetel allikatel, et ministril oli varuplaan nimega Florijn, mis viitab kuldeni orginaalnimele, Hollandi rahaühikule enne eurot.

Hollandi praegune rahandusminister Jeroen Dijsselbloem kinnitas samuti plaani olemasolu intervjuus RTLZ-ile.

„See on tõsi, et rahandusministeerium ja samuti valitsus olid valmis kõige halvemaks stsenaariumiks,“ ütles Dijsselbloem.

„Me olime koos Saksamaaga üks vähestest riikidest. Meil oli isegi meeskond, mis arutas läbi erinevaid stsenaariume,“ märkis endine rahandusminister De Jager.

Saksamaa rahandusminister Wolfgang Schäuble ei eitanud EUobserverile, et osales sarnases plaanis. „Meie ja meie partnerid eurotsoonis, kaasaarvatud Holland, olime siis ja oleme ka praegu otsustanud teha kõik, et päästa eurotsoon lagunemisest,“ vastas Schäuble e-kirjas.