Euroopa Liidus on eriti ohtlike loomataudide puhul rakendatud mittevaktsineerimise poliitikat, seevastu Holland peab õigeks tauditsoonis hädavaktsineerimist.

Riike teeb kaitsepookimise suhtes ettevaatlikuks asjaolu, et veel aasta-kaks pärast vaktsineerimise lõpetamist ei saa riik importida elusloomi ega loomse päritoluga tooteid, sest pole võimalik tõestada, kas analüüs näitab looma viiruskandvust või vaktsiini jälge, ütles ETAle veterinaar- ja toiduameti peadirektor Ago Pärtel.

Holland peab vaktsineerimise osas Brüsseliga dialoogi ning püüab hakkama saada massilise vaktsineerimiseta.

Eesti-Hollandi veterinaarpiirikontrolli alast ühisprojekti lõpetaval seminaril Tallinnas lisas üritusel osalev Allard Andela, et Hollandi eelmine suu- ja sõrataudi kogemus 1984. aastast näitab, et taudi on väga raske peatada.

Suurbritannia üritas viimase võimalusena mitte vaktsineerida, tulemuseks oli taudi väljumine kontrolli alt, tõdes seminaril osalenud Robert Bambauer.

Vaktsineerimist mitte toetava seisukoha põhjus on Bambaueri sõnul eelkõige majanduslik - riik tahab võimalikult ruttu pärast taudi lõppemist jälle hakata liha eksportima.

Vaktsineeritud loom võib olla viirusekandja, kuigi haigus tal ei avaldu. Liha omadusi vaktsineerimine ei mõjuta.

Andela sõnul on Hollandis rakendatud igasuguseid meetmeid taudi leviku ärahoidmiseks - kolmeks päevaks peatati igasugune loomade ja loomasöötade liikumine, isegi põllumajanduskoolid olid kinni.

Eestis on praeguseni oldud mittevaktsineerimise seisukohal. Põllumajandusministeeriumis on allakirjutamisel suu- ja sõrataudi tõrje eeskiri. Seal on kirjas, et Eestis ei vaktsineerita suu- ja sõrataudi vastu, kaitsepookimine toimub ainult ekstreemolukorraks, ütles Pärtel.

Vaktsineerimine oleks Pärteli hinnangul väga tõsine majanduslik otsus, see tähendaks, et seda tuleb teha vähemalt kolm aastat. Pärast seda säilib veel aastane ekspordipiirang enamuse arenenud riikide poolt. Seega ei ekspordi Eeesti nelja-viie aasta jookusl põhilisi põllumajandustooteid.

Euroopa Liidus on suund vältida taudi muude odavamate meetodite, mitte vaktsineerimise abil, tõdesid seminaril osalenud. Euroopa kogemus näita ka seda, et taud on puhkenud just piirkondades, kus on vaktsineeritud.