Hollandi algatusele on toetust avaldanud Saksamaa, Prantsusmaa, Rootsi, Itaalia, Belgia, Luksemburg, Taani ja Bulgaaria, vahendab Dutch News.

Erinevalt maantee- ja raudteetranspordist ei pea lennutransport maksma makse kütuse pealt. Lennukikütust ei maksustata 1944. aastast pärit ülemaailmse kokkuleppe alusel. See sõlmiti lennunduse stimuleerimiseks, kui see oli veel lapsekingades.

Hollandi rahandusministri Menno Sneli sõnul oleks võimalik sellest reeglist mööda minna kahepoolsete kokkulepetega Euroopa Liidu riikide vahel.

Holland kehtestas ühepoolse lennumaksu 2008. aastal, aga sellest loobuti aasta hiljem, kui suur hulk reisijaid hakkas lendama naaberriikide Belgia ja Saksamaa lennujaamade kaudu.

Praegune valitsus on täis otsustavust kehtestada alates 2021. aastast maks seitse eurot iga lennu pealt, aga sellest plaanist loobutakse, kui Euroopa Komisjon nõustub keskenduma kogu Euroopa Liitu hõlmava maksu kehtestamisele.

Euroopa Liidu hollandlasest keskkonnavolinik Frans Timmermans ütles ajalehele Het Financieele Dagblad, et toetab Hollandi plaani.