Miks teil panganduslitsentsi tarvis on?

Liisi on Eesti turul kliente teenindanud juba 23 aastat ja selle aja jooksul on meil olnud üle 350 000 kliendi. Oleme pidevalt kenasti kasvanud. Pangaks saamine oli meie arengus loogiline samm.

Millised on need uued teenused, mida tahate pakkuda ja mida ilma litsentsita ei saanud pakkuda?

Teenus mida me ei saa pakkuda teisiti kui pangana, on hoiused. Sellepärast me ka pangaks saada soovisime, et saada võimalust pakkuda ka hoiuse teenust ning seeläbi kaasata raha laenutegevuseks.

Kuidas te teistest pankadest erinete? Kliendil on valikuid mitmeid, seda ka juhul, kui ta tahab eelistada kodumaist kapitali. Miks ta peaks teie juurde tulema?

Need 350 000 klienti, kes meie juures on aegade jooksul käinud, on meid pidanud teistest paremaks. Meie erinevuseks võrreldes teistega on kliendisõbralikkus: kuulame kliendi ära ja see on omadus, mida tahame kindlasti ka pangana säilitada. Seetõttu tulevad kliendid meie juurde ka tulevikus.
Uue tootena pakume hoiuse poolelt kindlasti paremat intressi kui teised Eesti pangad pakuvad.

Millist intressi pakute?

See ei ole väga täpselt veel paigas. Tuleme hoiusega turule maikuu jooksul ja siis selguvad ka täpsemad numbrid. Aga eks ta seal 2% ümber saab olema, sõltuvalt hoiuse tähtajast.

Millised eesmärgid olete endale seadnud. Millist turuosa soovite saavutada?

Konkreetset turuosa numbrit paika pandud ei ole. Oleme täna veel suurte pankadega võrreldes niivõrd tilluke, turuosa jääb 1% juurde või alla selle. Eesmärk on kaasata piisavalt hoiuseid, et saaksime oma laenutegevusega meile sobilikus tempos kasvada.

Kas praegu on Eestis hea aeg panga asutamiseks?

Meie ei ole seda aega tänasesse päeva ajastanud. Pangaks saamine on pikk protsess ja tegime sellega algust juba paar aastat tagasi, ainuüksi taotluse menetlemine on võtnud aasta aega.

Olude kokkulangemisel on täna turul väga soodne hetk uue kodumaisel kapitalil põhineva panga turule toomiseks.

Mida te silmas peate, Rootsi pankade ümber tekkinud segadust?

Pigem seda, et nii mitmestki kohast on kõlanud, et Eestis võiks olla pangandusturul rohkem kodumaisel kapitali olevaid teenusepakkujaid.

Indrek Neivelt on paju rääkinud kodumaisel kapitalil panga vajalikkusest. On ta ka teie poole pöördunud, olete sellel teemal vestelnud?

Ei ole Indrekuga sellel teemal rääkinud. Eks kodumaine kapital võiks olla rohkem esindatud kõigis majandusharudes. Aeg-ajalt tundub, et kapitalil siiski on rahvus. Eriti on seda tunda nendel hetkedel, kui on mingid erakordsed sündmused, olgu selleks siis majanduskriis või midagi muud, et kapital kipub siis koju minema.

Kust on pärit panga nimi Holm?

Oleme 23 aastat tegutsenud Haapsalus ja suutnud sealt katta kogu Eesti Holm tähendab rootsi keeles väikest saart või laidu. Lääne- Eestis on neid päris palju. Haapsalu linnas olevad Suur viik ja Väike viik on ümbritsetud kahest holmist. Tulimegi mõttele panga päritolu ka nimes rõhutada.