Tallinna börsi avalike suhete juht Eva Palu ütles Eesti Päevaleht Online’ile, et investorid saavad endiselt tasuda tehingute eest Eesti kroonides ning sealjuures täiendavat tasu selle eest ei võeta, olgugi, et börsi ametlik kauplemisvaluuta on euro. „Kõigi kliendi korralduse täitmiseks vajalike ümberarvutuste tegemisel kasutavad börsi liikmed Eesti Panga poolt kehtestatud ametlikku keskkurssi – 1 euro võrdub 15,64664 krooniga,“ sõnas Palu. „Maaklerite kauplemissüsteemis on hinnainformatsioon ainult eurodes; Tallinna Börsi koduleheküljel on kauplemisinformatsioon nii eurodes kui ka Eesti kroonides,“ lisas ta.

Konflikti rahaseadusega pole

Eesti rahaseadus sätestab ainukeseks Eestis käibe olevaks valuutaks krooni. Ometigi ei lähe börs seadusega vastuollu, sest tehingute arveldamine toimub Palu sõnul endiselt Eesti kroonis. „Samuti on see kooskõlastatud Eesti Pangaga,“ kinnitas ta.

Eesti Panga avalike suhete juht Janno Toots ütles, et sellel teemal konsulteerisid börs ja keskpank juba eelmisel sügisel, avalikult räägiti sellest Rahakompassil. „Eesti Pank on seisukohal, et Tallinna börsil kaubeldavate väärtpaberite hinnad võivad olla lisaks Eesti kroonidele noteeritud ka eurodes, meie arvates muudab see börsi hinnakujunduse arusaadavamaks ja läbipaistvamaks eelkõige välisinvestorite silmis,“ selgitas Toots. „On loomulik, et siinkohal tuleb välistada vahetuskursiriski ja muude võimalike tehingukulude lisamine kroonis ja euros noteeritud väärtpaberite hindadesse.“

Börsi juhtide sõnul on Eesti väärtpaberiturg alates esmaspäevast otseühenduses Euroopa turgudega. „Me oleme uhked, et esimesena Kesk- ja Ida-Euroopa riikide seas on just Eesti väärtpaberiturg otseühenduses Euroopa turgudega,“ sõnas HEX Tallinna juhatuse esimees Gert Tiivas.

„HEXi eesmärk on viia kokku investorid, ettevőtted ja kapital, luues nii vőimalusi edukaks arenguks. Usun, et HEXi kauplemiskeskkonnaga ühinemine annab positiivse tőuke Eesti väärtpaberituru kauplemisaktiivsusele ning tőstab noteeritud ettevőtete likviidsust ja tuntust,“ ütles HEXi president Jukka Ruuska.

Soome riigipühadel Tallinna börs ei kauple

Kauplemissüsteemi tehniline ülesehitus ei võimalda kauplemist ajal, mil HEXil kauplemist ei toimu, näiteks Soome riigipühadel. Tehniline lahendus, mis võimaldab Tallinna börsil ja HEXil opereerida üksteisest sõltumatult, valmib hiljemalt 17. juuniks.

Tallinna börsil ei toimu näiteks kauplemist 28. märtsil, kui on Suur Neljapäev, mis on Soomes riigipüha, ning 1. aprillil, mis on Teine ülestõusmispüha. Ka ei toimu kauplemist 9. mail oleval Taevaminemispühal.

Väikseim hinnasamm Tallinna börsil on üks eurosent. Hinnasamm on väärtpaberi suhtes kehtestatud väikseim hinna määr, mille võrra on maakleril võimalik muuta börsi kauplemissüsteemis kuvatud tehingutellimuse ja ostukinnituse hinda.

Väärtpaberite kaubeldav miinimumkogus on üks, välja arvatud erastamisväärtpaberi puhul, mille miinimukohguseks on 100.

Siiani investoritel ja börsiinfo jälgijatel pähe kulunud aktsiate lühinimed on nüüd muutunud. Kui Hansapanga aktsia lühinimi oli enne lihtsalt HP, siis nüüd tuleb teda kutsuda HPA1T-ks.

Uued lühinimed (emitendi lühinimi, väärtpaberi lühinimi, emitent):

BLT BLT1T Baltika

EVP EVPTT100 Erastamisväärtpaber

ETL ETLAT Eesti Telekom

ESO ESOET Estiko

HPA HPA1T Hansapank

HAE HAE1T Harju Elekter

KLV KLV1T Kalev

KLE KLEAT Klementi

MKO MKO1T Merko Ehitus

NRM NRM1T Norma

RLK RLK1T Rakvere Lihakombinaat

SKU SKU1T Saku Õlletehas

SPO SPO1T Sampo Pank

TFA TFA1T Tallinna Farmaatsiatehas

TKM TKM1T Tallinna Kaubamaja

VNU VNU1T Viisnurk

Muutusid ka nimekirjade nimetused. Põhinimekiri on endiselt sama nimega, kuid endine lisanimekiri kannab nime „investorinimekiri“. Lisaks on börsisüsteemis võlakirjade ja fondide nimekirjad ning vabaturg.

Kes börsiinfot reaalajas jälgib, peab seega harjuma ümber uute lühinimedega ja nimekirjade nimetustega. Üks oluline muutus tuleb 1. aprillist lisaks, Eva Palu sõnul hakkab alates sellest ajast olema info börsi kodulehel 15 minutilise viitega. Kas reaalaja info läheb tasuliseks, ei osanud Palu praegu öelda.

Uued reeglid, uued firmanimed

Börsiettevõtted avaldavad kõiki finantsandmeid nii Eesti kroonides kui ka eurodes.

Põhinimekirja ettevõtetel on kohustus avaldada börsiteateid lisaks eesti keelele ka inglise keeles. Investornimekirja ettevõtted peavad lisaks eesti keelele avaldama inglise keeles kõik peamised börsiteated; vähemtähtsate teadete osas on tõlkimine soovitatav. Samuti on ettevõtetel võimalus avaldada teateid soome keeles.

Alates esmaspäevast jõustusid ka muudatused Tallinna Börsi reglemendis. Uus reglement ja selle muudatused on avaldatud börsi netileheküljel.

Tallinna Väärtpaberibörs ja Eesti Väärtpaberite Keskdepositoorium võtsid uute nimetustena kasutusele Tallinna Börs ja Eesti Väärtpaberikeskus. Katuskaubamärgiks on HEX, sealhulgas kahte ettevõtet ühendava kontserni kohta kasutatakse turunduses ühist nimetust HEX Tallinn.

Lisaks võtsid börs ja väärtpaberikeskus kasutusele HEXi sümboolika, uuenesid internetilehed, visiitkaardid, kirjapaberid, ümbrikud.