"Aasta esimese kolme kuu andmed: Eestis langes eksport 10% ja import tõusis 6%. Seitmse kuuga on Eesti lihabilanss 16 miljoni euroga negatiivne. Esimest korda oma elus näen ma seda, et Eestisse on vaja sigu importida."

“Selliste arengute juures ei kata Eesti seakasvatus 20% ulatuses kodumaist nõudlust ning Eestist on saanud tõsine liha netoimportöör,” sõnas Horm. “Viimasel kolmel kuul on eelmise aasta sama ajaga võrreldes Eestisse liha- ja lihatoodete import kasvanud 6,7% ehk 27,1 miljoni euroni. Minu kui ettevõtja ja kodaniku jaoks on väga kurb tõsiasi, et Eesti ei suuda enam ennast ise ära toita ja me peame liha sisse ostma.”

“Paljud Euroopa riigid peavad oma riigi toiduainetega isevarustamise võimet poliitiliselt ülioluliseks ning isegi turvalisus- ja julgeolekupoliitika osaks,” märkis Horm. Maaeluministeeriumi andmetel on sigade arv Eestis eelmise aastaga võrreldes langenud 23% ehk ca 80 000 sea võrra.”

Lihatööstuse Pressibriifing

"Seakatkust tingitult oleme me ikka veel punases tsoonis. Riik laseb sellel äripiirangul jätkuda. Vaadatakse, et Eesti ei suuda ennast enam ära toita, aga midagi selle parandamiseks ei tehta ka, antakse ainult poliitkorrektseid vastuseid," rääkis ta.

Kui Euroopa tootjaid on edu saatnud eelkõige Aasias, näiteks Hiinas ja Jaapanis, siis Hormi sõnul ei ole Balti tööstused Hiina turule oodatud. Isegi, kui Atria emafirma Soomes alustas eksporti Venemaale, siis kehtib tunnustus tehaste piires. "See ei laiene ei meie tootmistele ega Eesti riigile. Meie oleme hetkel siin põhjakoristajad, kes nokivad teistest alles jäänud turgu."

Lihatööstuse Pressibriifing

“Sigade ja veiste tapamahud on langenud 5-8%, mis on väga tugev langus – see avaldab laiemat mõju ka sektori tööhõivele,” ütles Olle Horm. “Liha- ja lihatoodete ekspordikäive oli kolme kuuga 16,6 miljonit eurot, mis vähenes võrreldes varasema aastaga 9,8%.

"Kaks aastat läheb aega, et oma tootmine taasutuks. Praegu me oleme endiselt teel trepist alla. Venemaa on puudujäägi omavarustusega peaaegu 100% peale saanud. Selleks ajaks, kui sanktsioonid lõppevad on Venemaa valmis end ise varustama sealihaga ja Eesti ei ole. See on minu arvates väga kurb," ütles Horm.