See omakorda annab inimestele võimaluse taas oma pangakontodele ligi pääseda ning majanduse elavdamiseks jälle kulutama hakata. Kogu programm läheb maksma üle 272 miljoni euro ning halvaks läinud laene võlausaldajatele ei kompenseerita.

Jutt käib siiski peamiselt kõige vaesemast elanike grupist ning programmiga hüvitatakse nende võlad, kel on laene või võlga alla 4600 euro ning nende igakuine sissetulek ei ületa 162 eurot.

Horvaatia peaminister Zoran Milanovic kiitis oma vasakpoolse valitsuse otsust, öeldes, et see on esimene kord, kui valitsuse tasandil üritatakse rasket probleemi lahendada.

Asepeaminister Milanka Opacic lisas, et hinnanguliselt aitab programm 60 000 elanikku (Horvaatia 4,4 miljonist elanikust), kes saavad võimaluse uueks alguseks ilma võlakoormata.

Horvaatia on olnud majandusraskuste küüsis juba viimased 7 aastat. Nagu arvatagi võib, on sellisel programmil hulgaliselt vastaseid. Näiteks Standard Bank'i ekspert Timothy Ash usub, et Milanovici meede on osa sel aastal eesseisvatest valimistest ja kampaaniast.

Välismeedia ennustab, et Horvaatia käik ei jää märkamata Kreekas, kus äsja võimu võtnud Syriza partei on lubanud kogu rahvale miljardite võlgu võetud eurode osalist või täielikku mahakandmist.