Kahe riigi suhete jahenemine, majandussanktsioonid ja ka idanaabrite kehvemaks läinud elujärg on jätnud tuntava jälje, mis kuidagi lahtuda ei taha - Vene turistide ööbimiste arv Eestis taastub väga visalt. Endiselt käib neid siin üle kolmandiku vähem kui veel mõni aasta tagasi.

Tänavu esimese kümne kuuga oli Vene turistide ööbimisi Eestis tagasihoidlik 2,1 protsenti ehk 6800 võrra enam kui mullu sama ajaga. See on aga pisku, arvestades et möödunud aastal kukkus Vene turistide ööbimiste arv vastavalt 39 protsenti mullu ja 37 protsenti tänavu esimese kümne kuuga võrreldes heade aastakäikude ehk 2013.-2014. aastaga. Siis läks Vene turistide kontole üle poole miljoni ööbimise kümne kuuga, sel ja möödunud aastal aga on sellest tasemest puudu keskmiselt 200 000 ööbimist.

"Aasta algusest on enamus maakonnad punases välja arvatud Tallinn, Harjumaa ja Ida-Virumaa," viitab hotellide ja restoranide liidu tegevjuht Maarika Liivamägi asjaolule, et Vene turistid ülejäänud maakondadesse suurt ei reisi. "Septembris ja oktoobris on näha paranemist võrreldes eelmise aastaga, eks see on ka emotsiooni põhjustanud."

Kas aastavahetus toob leevendust, on vara veel öelda, sest aasta-aastalt planeeritakse oma reise üha lühemat aega ette.