Tax-free kaubandusega seotud küsimusi arutas hotellide ja restoranide liit esmaspäeval toimunud aastakoosolekul, teatas BNS-ile liidu tegevdirektor Donald Visnapuu.

Liidu liikmed arutasid Visnapuu sõnul aastakoosolekul tax-free kaubanduse kadumisega seotud negatiivseid mõjusid turismile ning leidsid, et Eesti peaks ühinemisel Euroopa Liiduga taotlema ses osas üleminekuperioodi.

Seni on tax-free kaubanduse säilitamise poolt Eesti avalikkuses sõna võtnud peamiselt laevafirmade esindajad. Valitsuse hinnangul Eesti tax-free kaubandusele üleminekuperioodi taotlema ei peaks.

Hotellide ja restoranide esindajad märkisid veel, et Eesti turismi konkurentsivõime säilitamiseks on Euroopa Liiduga ühinemisel vaja vastu võtta euroliidu eeskujul keskkonda reguleerivad õigusaktid ka Eestis. Enamuses Euroopa Liidu maades on turismisektorile kehtestatud näiteks mitmesugused maksusoodustused, märkis Visnapuu.

Lisaks turismisektori arengut puudutavate küsimuste arutamisele valis hotellide ja restoranide liit esmaspäeval ka järgnevaks kolmeks aastaks uue kümneliikmelise juhatuse, mille esimeheks sai ka enne seda ametit pidanud Tarmo Sumberg.

Eesti Hotellide ja Restoranide Liidu liikmeshotellide mullune netokäive oli 863,3 mln krooni, majutatavatest turistidest moodustasid 62,4 protsenti soomlased.

Võrreldes 1999. aastaga kasvas hotelliteenuste müük eelmisel aastal 13,3 protsenti, aasta jooksul majutati 744,000 külastajat.

EHRL-i liikmete osakaal Eesti majutusettevõtete poolt mullu müüdud majutusteenustest oli 70 protsenti, 1992. aastal asutatud organisatsiooni kuulub 55 ettevõtet kogu Eestis.