Meritoni uutele hotellidele Conference&Spa ning  Old Town ei ole enam tärne taotletud.

Mitmed rahvusvahelised ettevõtted ei luba oma töötajatel komandeeringus viibides rohkemate tärnidega hotellides ööbida, kuigi on nõus maksma võrdväärset arvet tärnideta hotelli eest.

Tärnidest loobumine ei jäta hotelle tasemehinnangust päris ilma, sest majutusteenust vahendavad internetiportaalid annavad hotellikohtadele ise hinnangu. Nii on tekkinud tasemehinded nagu 4,5 tärni või 1,5 tärni, millel ei ole ametliku atesteerimissüsteemiga mingisugust seost, kuid mis aitavad reisijal teenuse tasemest aru saada.

Samal ajal hoiavad väikesed luksust hindavale kliendile orienteeritud Tallinna majutuskohad tärnidest kinni.

„Meie ei lõika tähti ja teenuseid maha," ütles Schlössle hotelligrupi juht Eestis Kay Peter Bischoff. „Suured Ameerika hotelliketid, kust tärnidest loobumine on alguse saanud, elavad teistsuguse loogika järgi kui väikehotellid. Tallinna hotellid peaksid pigem midagi ette võtma, et hind praegusest enam allapoole ei läheks."

Need hotelliketid, kes on suutnud Tallinnas koostada erineva tasemega hotellide koosluse, võivad samuti tärnisüsteemile kindlaks jääda. „Meil on väike hotellikett, kuid suudame pakkuda igale sihtgrupile sobivat taset," ütles Uniquestay hotelligrupi müügijuht Raul Leht. „Oleme hotelle ehitades juba tärnidesse investeerinud ega pea õigeks nendest praegu loobuda."

Tallinna üks esinduslikumaid hotelle Radisson SAS ei kasuta oma rahvusvahelises ketis üldse tärne.

Majandussurutis vallandas esmalt tähesaju Ameerika luksustaseme hotellides, kus esimesena loobusid tasememärgistusest Hilton ja InterContinental. Suurem osa kallitest hotellikettidest kannatab vähese täituvuse käes. Kuna hindu tuleb alla lasta, ei ole nad suutelised tärnide hoidmiseks vajalikke investeeringuid tegema.

Tallinna hotellide hinnad on võrreldes kahe aasta taguse ajaga langenud ligi kaks korda.

Oktoobris-novembris, kui vaibub niigi jahtunud turismihooaeg, võib Tallinna hotellide hinnatase turuosaliste hinnangul langeda isegi 35 euroni.