„Langus pole kunagi ootuspärane, kuid eks me oskasime enam-vähem hinnata nii nõudluse langemise kui ka pakkumise kasvu mõju,“ kommenteeris Mägus Päevaleht Online’ile statistikaameti infot, mille kohaselt ööbis tänavu esimesel poolaastal Eesti majutusasutustes 13 protsenti vähem turiste kui mullu.

„Tahaks loota, et ei tule pankrottide lainet ning loodame, et kõik osapooled saavad olukorrast aru ning on piisavalt paindlikud. Nii pangad, töötajad kui ka ettevõtjad ise,“ lisas ta.

Statistikaameti andmetel maksis ööpäev majutusettevõttes tänavu esimesel poolaastal keskmiselt 449 krooni, mis on 47 krooni ehk 9 protsenti odavam kui mullu samal perioodil ning seitse krooni odavam kui 2005. aasta esimesel poolel.

Mägus avaldas lootus, et ehk hindade langus enam ei jätku.

„Ma ei usu, et olulist langust saaks enam tulla. Siis võiks tekkida küll väga tõsine küsimus, et kas sektor on jätkusuutlik või ei ole,“ lisas ta.

Statistikaameti andmetel oli esimesel poolaastal Eesti majutusasutuste keskmine tubade täituvus 40 protsenti. Mäguse sõnul on see pigem halb näitaja.

„50 protsenti võiks ikka olla, mis tagaks ka jätkusuutliku tegevuse. Selle 40 protsendilise täituvuse juures on oluliselt langenud ka ööbimise keskmine hind. Paraku selliste tulude juures raha, mida investeerida tootearendusse või töötajate koolitamisse, suurt üle ei jää,“ rääkis ta.

Mägus nentis, et juulikuised suurüritused nagu näiteks Õllesummer ja Laulupidu aitasid hotellidel täituvust parandada, kuid võrreldes möödunud suvega on turistide arv siiski tänavu langenud.

Sügiseks ei ennusta Mägus samuti olukorra paranemist. „Tõenäoliselt midagi väga rõõmustavat sügisel ei tule, pigem vastupidi,“ nentis ta.