USA võimud taotlevad Mengi väljaandmist, vahendab BBC News.

Meng esitas aga nüüd Kanada valitsuse, piiriagentuuri ja politsei vastu tsiviilhagi, milles süüdistab neid tema kodanikuõiguste tõsistes rikkumistes.

Hiina nimetab Mengi vahistamist ja väljaandmisprotsessi poliitiliseks intsidendiks.

Reedel Briti Columbia ülemkohtule esitatud hagis süüdistatakse Kuninglikku Kanada Ratsapolitseid (RCMP), Kanada Piiriteenistuste Agentuuri (CBSA) ja föderaalvalitsust Mengi kodanikuõiguste rikkumises ning taotletakse kompensatsiooni.

Meng väidab, et CBSA töötajad hoidsid teda kinni, otsisid läbi ja küsitlesid lennujaamas valedel ettekäänetel, enne kui RCMP ta vahistas.

Mengi hoiti hagi järgi kinni selleks, et saada informatsiooni, mida ei usutud saavat, kui hageja oleks kohe vahistatud, mis rikub tema õigusi Kanada õiguste ja vabaduste harta järgi.

Hagis väidetakse, et Mengi kinnipidamine oli seadusevastane ja meelevaldne ning ametnikud jätsid ta meelega nõustamata kinnipidamise tõeliste põhjuste kohta, õiguse kohta advokaadile ja õiguse kohta vaikida.

Meng on Huawei asutaja tütar ning tema vahistamine on pingestanud suhteid Hiina ning USA ja Kanada vahel.

USA võimud on esitanud Huaweile ja Mengile ligi kaks tosinat süüdistust ja esitanud ametliku taotluse Mengi väljaandmiseks.

Kanada väitel tegutseb ta seaduste järgi. Vastuseks on Hiinas vahistatud kaks Kanada kodanikku.