Lux Expressi juhi Hannes Saarpuu sõnul ei soodusta kehtivad regulatsioonid kvaliteetset ja kaasaegset reisijatevedu Lätis. Saarpuu selgitas Ärilehele, et peamine erinevus Eestiga seisneb selles, et Lätis on riik sisuliselt monopoliseerinud kohaliku reisijateveo mitte ainult maakonna siseselt, vaid ka linnade vahelised kaugliinid.

„Kehtivad reeglid, mis näevad ette, et reisijateveo turg on kinnine ja valitsus pidevalt subsideerib vedajaid on vastutustundetu ja võib toimida vaid lühemas perspektiivis. Konkurentsi puudumise tõttu reisijateveos jäävad inimesed ilma kaasaegsetest ja kvaliteetsetest teenustest," ütles Saarpuu Läti meediale.

Tema sõnul peab Läti linnade vaheliste vedude turul avama, vähemalt suurimate linnade vahelistel liinidel. Nii saavad vedajad pakkuda reisijatele erinevaid innovatiivseid tooteid, teenuseid ja ka hindu. Sellist lähenemist kasutatakse Saarpuu sõnul Skandinaavias, Saksamaal ja Eestis.

Neis riikides valivad aina rohkem inimesi auto asemel bussi madalama nii hinna kui ka lisamugavuste tõttu. Saarpuu rääkis Ärilehele, et näeb turu avanemisel suurt perspektiivi ning kvaliteedi tõusuga võiks ka reisijate arv kasvada vähemalt kaks korda. See on võimalik, kui tekitada olukord, kus reisijad ise tahavad ühistranspordiga sõita, mitte ei ole selleks sunnitud.

Praegust olukorda kirjeldas Saarpuu aga vastupidi - kui surnud ringi, kus ühistranspordi üha kehvema kvaliteedi tõttu ei soovi inimesed selle teenuseid kasutada ning Läti riik peab vähenevate reisijatega liinide elushoidmiseks aina rohkem peale maksma.

Avatud turu peamiseks eeliseks saabki tema sõnul olema muuhulgas see, et valitsus ei pea enam subsideerima reisijatevedu samas mahus, mis praegu. „Ühistransport vajab rohkem reisijaid, kes istuksid autodelt ümber bussi, mitte kasvavaid toetusi," ütles Lux Expressi juht.

Vaatamata sellele, et Lux Express ei paku Läti siseseid teenuseid, soovib ettevõte pakkuda lätlastele võimalust veenduda, millise kvaliteediga veoteenust võiksid nad saada. Seepärast hakkab Lux Express alates 26.augustist vedama reisijaid tasuta Riiast Liepajasse ja tagasi. Koht tuleb eelnevalt reserveerida vastaval veebilehe.