Täna avaldatud rahvusvahelise tunnustatud organisatsiooni Human Rights Watch raporti järgi võib majanduskriis muuta sisserändajatest tööliste elu veel halvemaks, teatas Reuters.

Venemaa valitsus ei suuda organisatsiooni väitel kaitsta miljoneid endistest Nõukogude Liidu vabariikidest Venemaale rännanud töölisi kiskjalike tööandjate ega korrumpeerunud ametnike eest.

"Kui Venemaa valitsus ruttu ei tegutse, kerkib sisserändajatest tööliste pea kohale Venemaal kahekordselt suur oht langeda väärkohtlemise ohvriks, seda nii tööandjate poolt kui ka teiste inimeste poolt, kes soovivad sisserändajaid süüdistada maa majanduslikes probleemides," ütles raporti koostanud Jane Buchanan.

Detsembris kaotas Venemaal töö pool miljonit inimest, kõige hullemini sai pihta ehitussektor.

Human Rights Watch küsitles raporti tegemise käigus 146 praegust või endist ehitustöölist, kes kurtsid, et peavad magama määrdunud treilerite põrandal, töötama viletsate ohutustehniliste vahenditega ja kannatama peksu ja palkade maksmata jätmist.

Tadžikistanist ja Usbekistanist saabuvad sisserändajate kannatused algavad juba sellest, kui tööjõuvahendajad piiril nende käest piirivalvurite äraostmiseks raha nõuavad. Osa neist kaebas ka selle üle, et lubatud hästi tasuvat tööd neile Venemaal ei antud.