Kõrvalejäetuse tundest rohkem kummitab kaugtöö tegijat läbi-põlemise oht, sest eriti kodus töötajad kipuvad tegema ülipikki tööpäevi.

„Sageli suhtutakse sellesse tööviisi positiivselt: tööd on võimalik paremini planeerida, töö on efektiivsem. Aga kaugtöö tähendab sageli ka pikemaid tööpäevi, kodune elu ja töö sulavad kokku, see võib mõjutada suhteid partneri ja lastega,” kirjutab psühholoog ja nõustaja Tiina Kilkson säästva elu portaalis Bioneer.ee.

Kilkson juhib tähelepanu noorte tarmukate töötajate liigkiirele läbipõlemisele. „Saar Polli andmetel on 87 protsenti Eesti töötajaskonnast stressis vähemalt korra aastas. 14 protsenti on aga pidevas pingelises stressiseisundis,” toob ta näite. Nõustaja loetleb üles kandvad läbipõlemise põhjustajad. Esiteks, eelmainitule lisaks,  saavutuspõhine enesehinnang.  Teiseks asjaolu, et töö iseenesest muutub järjest komplitseeritumaks ning pingelisemaks, töötajad peavad toime tulema järjest suurema hulga faktide, huvide ja nõuetega. Kolmandaks: vähem vaba aega. „ Töö tähendab sissetulekut, sotsiaalseid kontakte ja positsiooni. Kartus töökohta kaotada tekitab stressi. Stressiga seotud haiguste tõttu on töövõimetuslehel peamiselt just naised,” kirjutab Kilkson. Üks huvitav seik veel: individualistidest eestlased ei tohiks rajada avatud kontoreid, kus puudub igasugune privaatsuse võimalus.

Läbipõlemise all peetakse silmas kurnatust. Läbipõlenule on omane füüsiline väsimus, une-probleemid, keskendumisraskused, emotsionaalne, sotsiaalne ja hingeline väsimus.

Kurnatussündroomiga on tegemist, kui füüsilised ja psüühilised sümptomid on kestnud vähemalt kaks nädalat ja energia ning vastupidavus on silmanähtavalt vähenenud, juhib Kilkson tähelepanu. Läbipõlemist võivad kiirendada konfliktid tööl ja vähene sotsiaalne toetus. On täheldatud, et kõrgema haridustasemega inimestel tuleb läbipõlemist ette sagedamini.

Naistel rohkem tööväsimust

•• Naisi tabab läbipõlemine sagedamini kui mehi.

•• Naised kannatavad enam emotsionaalse kurnatuse all.

•• Naiste üldine töökoormus on meeste omast suurem.

•• Unehäireid esineb naistel poole sagedamini kui meestel – ebapiisav süvauni on üheks läbipõlemise peamiseks põhjuseks.

Allikas: www.bioneer.ee