Rahandusministeeriumi finantsteenuste osakonna juhataja Veiko Tali sõnul lähevad pärast Hüvitusfondi likvideerimist varad stabiliseerimisreservi, ka on võimalik osa vara varasem müük. "Augusti jooksul esitame tõenäoliselt vastava korralduse valitsusele kinnitamiseks," lisas ta.

Seega otsustab valitsus Hüvitusfondi vara kasutamisvõimaluse.

Varasemast on üleval riigi kava müüa maha osa Hüvitusfondi laenudest ja mittelikviidsetest varadest juba enne obligatsioonide lunastamise lõpptähtaega 2002. a detsembris.

Tali sõnul ei tohi fondi vara müük mingil juhul kahjustada viimaste obligatsioonide väljamaksmist. Ta lisas, et Hüvitusfondi tütarettevõtete müügiprotsess on juba käivitunud.

Hüvitusfond on sõlminud lepingu nõustamisfirmaga PricewaterhouseCoopers, kes teeb kindlaks fondi suurosalusega õlitootja Werol Tehased väärtuse ning hakkab aktsiatele uut omanikku otsima.

Tali lausus, et likvideeritava fondi põhjal mingi uue struktuuri loomise kohta pole mingeid otsuseid. "Praegu pole keegi küsimust tõstatanud, et selle baasil teha riskikapitalifond." Viimane oli veel aasta eest Hüvitusfondi juhtkonna eelistuseks fondi mahamüümise asemel.

Hüvitusfondi vastne juhatuse esimees Madis Raidmaa ütles fondi vahendite kasutamisvõimalust pensionireformis kommenteerides, et seadus iseenesest on selle protseduuri ette näinud, kuid hetkel selleks konkreetsed samme veel pole.

Hüvitusfondi nõukogu esimees Jürgen Ligi kinnitas, et pärast obligatsioonide lunastamist allesjääv miljard krooni on endiselt kavas suunata stabiliseerimisreservi, kust see omakorda läheb pensionireformi kuludesse. Ligi sõnul tegeleb nõukogu Hüvitusfondi reorganiseerimisega pidevalt, kuid mingeid suuri otsuseid selles osas lähiajal veel oodata pole.

Hüvitusfond sündis 1993. aasta 2. juunil. Fondi investeerimistegevuse eesmärgiks on kindlustada obligatsioonide omanikele obligatsioonide tähtajaline lunastamine ning intressitulu. Hüvitusfond on oma tegevusaja jooksul emiteerinud obligatsioone kokku 609,1 miljardi krooni eest ning fondis on ligi 1,9 miljardit EVP-krooni. Tänaseks on fondil jäänud veel ligi pooleteise aasta jooksul lunastada 286 miljoni krooni eest obligatsioone, fondi netoväärtus on praegu üle 1 miljardi krooni.