„Uuringu kohaselt eeldab tänavu üle 15%-list käibekasvu 11% Ida-Virumaa ettevõtetest, mis on võrreldes eelmise aastaga kaheksa protsendipunkti vähem. Lisaks on oluliselt suurenenud nende ettevõtete arv, kes on 2016. aastal arvestanud käibe langusega. Kui 2015. aastaks ennustas käibe langust 21% Ida-Virumaa VKE-dest, siis tänavu usub seda 43% vastanutest. Seevastu Lääne-Virumaa ettevõtete seas on optimism kasvanud ̶ 17% Lääne-Virumaa VKE-dest ootab 2016. aastal üle 15% käibe tõusu, mis on võrreldes eelmise aastaga seitse protsendipunkti rohkem," rääkis SEB Põhja regiooni juht Kadrian Jaagund.

Kuigi Ida-Virumaa ettevõtted jäävad 2016. aasta väljavaadetest rääkides ettevaatlikuks, on nende valmisolek uutele turgudele siseneda või olemasolevatel turgudel laieneda üks kõrgemaid Eestis. Eksporti plaanib 31% Ida-Virumaa VKE-dest, mis on Eesti keskmisest 4 protsendipunkti rohkem. Lääne-Virumaal on see näitaja 21%, jäädes eelmise aastaga samale tasemele.

Ida-Virumaa ettevõtjate investeerimisvalmidus on võrreldes eelmise aastaga langenud. Kui 2015. plaanis üle 30 000 euro väärtuses investeeringuid 22% Ida-Virumaa VKE-dest, siis tänavu on see näitaja 12%. Lääne-Virumaal plaanib suuri investeeringuid 18% ettevõtetest. Eesti lõikes on keskmisest aktiivsemad maakonnad investeeringute tegemisel Viljandi ja Põlvamaa, kus investeeringuid planeerib 20% ettevõtetest. Kõige väiksema investeerimisvalmisolekuga on Hiiumaa ettevõtted, kus investeeringuid plaanib vaid 4% vastanutest.

Töötajate arvus on oodata muutusi

Kõige suuremat töötajate arvu kahanemist ennustavad Ida-Virumaa ettevõtted, kellest 14% peab seda vajalikuks. Seevastu on Lääne-Virumaa koos Pärnu- ja Tartumaaga kolme juhtiva maakonna seas, kus 20% ettevõtetest plaanib luua uusi töökohti (Eestis keskmiselt 18%).

Küsitletud Eesti ettevõtetest 68% plaanib tõhusust parandada kas toodete või teenuste arendamise, töötajate koolitamise, ärimudeli muutmise või muude arendustegevuste kaudu. Kui eelmisel aastal olid Virumaa ettevõtjate innovatsiooniplaanid Eesti ühed ambitsioonikamad, siis tänavu on nad ettevaatlikumad. Innovatsioonitegevusi kavandab 2016. aastal 63% vastanutest, mis on 10 protsendipunkti vähem kui 2015. aastal (75%).