Ida-Virumaa keskkonnateenistusele on tormikahjustustest teatanud 125 erametsaomanikku, kel vajab raiet 413 hektarit metsa, sealhulgas umbes 110 hektaril tuleb teha lageraiet.

"Üheksakümmend protsenti avaldustest on Maidla vallast," ütles Põhjarannikule keskkonnateenistuse metsanduse peaspetsialist Udo Karlep. "Kahjukannatajatest järgmine on Tudulinna vald, ülejäänutes on tormikahjustusi vähe."

Ka metskondadest sai enam kannatada Maidla kant - lõviosa tormikahjustustest on Oandu metskonnas. Ühtekokku haarasid kahjustused 1200 hektarit metsamaad, sellest 370 ha vajab lageraiet. Raiuda tuleb ligikaudu 100.000 tihumeetrit puitu. Teateid väiksematest kahjustustest laekus kõigist metskondadest.

"Raie käib täie hooga, praegu saab veel puidu ilusti kätte, ainult mänd hakkab käest ära, siniseks minema," rääkis Karlep. "Praegused ilmad on ebasoodsad, soojad ja sajused, need soodustavad puidu riknemist. Oht, et tormikahjustustega metsas üraskid ja muud kahjurid levima hakkavad, on olemas, aga tõsist probleemi esialgu ei ole."

Kõige rohkem said tormis kannatada Lääne-Virumaa metsad - umbes kolmveerand metsakahjudest jäi sinna. Ida-Virumaa on teisel kohal.

"Lääne-Virumaal on olukord tõesti hull, seal ei pruugi kogu puitu metsast kätte saada," arvas Karlep. "Kogu Eestist on tehnikat ja tööjõudu Virumaale appi suunatud, teiste metskondade raiemahtu on meie arvel vähendatud."

Ida-Virumaa keskkonnateenistus küsis keskkonnaministeeriumilt tormi tagajärgede likvideerimiseks 30.000 krooni. Karlepi sõnul kasutatakse raha selleks, et korraldada tormikahjustuste kõrvaldamist erastamisele minevatel, praegu veel riigi omandis olevatel metsamaadel.