2014. aastal kogus Hampton Creek investoritelt 90 miljonit USA dollarit investeeringuid. Firma avaldas investoreile muljet oma munavaba majoneesi Just Mayo saamisega suuremate USA toidupoekettide (Walmart, Kroger, Safeway jt) lettidele vaid kolm aastat pärast asutamist.

Millest Tetrick ja teised uutele investoreitele aga ei rääkinud, oli see, et idufirma võttis ette suurejoonelise operatsiooni näitamaks oma toote kasvavat nõudlust. Hampton Creeki juhid käivitasid kaheksa kuud enne uut kapitalikogumisringi ostukampaania, mille käigus ostsid ettevõtte töötajad ja lepingulised kaastöölised suuri koguseid Just Mayot, tõendavad Bloombergi käsutuses olevad sajad ostukviitungid, kuluaruanded ja e-kirjad.

Lisaks majoneesi ostmisele pidid inimesed ka helistama supermarketitesse ja küsima Just Mayot, niimoodi samuti suurest nõudlusest muljet jättes. Eesmärk oli sundida supermarketite ostujuhte suuremaid koguseid tellima.

Töötajatele jäeti vabad käed, mida ostetud majoneesiga teha: tarbida ise või jagada toiduabiorganisatsioonidele. Osa neist viskas majoneesi lihtsalt ära. Töötajatele anti raha majoneesi ostmiseks palgalisana, mis aga mõne töötaja puhul tõstis palgasaaja kõrgemasse tuluklassi, tõstes ühtlasi maksukoormust. Bloombergi käsutuses on e-kirju, kus töötajad küsivad firmalt majoneesi ostmise raha hoopis kulukompensatsioonina, mis ei oleks maksustatav.

"Pole mingit normaalset põhjendust, miks tootja peaks ostma oma toodet lettidelt suurtes kogustes," ütles Bloombergile analüüsifirma Tabs Analytics juht Kurt Jetta.

2011. aastal rajatud Hampton Creek reklaamib end kui firmat, kes kasutab taimseid proteiine igapäevaste toiduainete uuendamiseks. Hampton Creeki investorite seas on ka Yahoo! miljardär Jerry Yang ja Hongkongi suurkapitalist Li Ka-shing. Mõne investori sõnul pole aga 120 miljonit dollari kapitali kogunud firma mingi innovaator, vaid pigem hästiõlitatud marketingimasin, märkis Bloomberg.

Tänavu teatas Hampton Creek, et otsib investoreid uue tehase rajamiseks, kus toodetakse üle poole tuhande veganitele sobiva toote, sealhulgas ilma loomse proteiinita kotlette ja juustu. Kapitalikogumisring on parasjagu pooleli ja ettevõte otsib investoreid Aasiast.