Rootsi pank Nordea on arvutanud välja, et mängu võiks tulla 1300 eurot kodaniku kohta, kirjutab Süddeutsche Zeitung.

Raha kingitaks inimestele, kes aitaksid sellega majandust elavdada. Kui Mario Draghilt küsiti pressikonverentsil kopteriraha kohta, siis ta ei naernud ideed välja.

Euroopa keskpank on jaganud pankadele aastaid odavalt raha, et see jõuaks laenuna ettevõtete ja kodumajapidamisteni. Kuid raha seisab ikka pankades. Kopteritelt külvatava raha idee kohaselt mindaks pankadest lihtsalt mööda ning kodanikud saaksid raha otse keskpangalt.

Nordea arvutas, et tarbimise suurendamiseks võiks igale euroala kodanikule maksta 1300 eurot. See tooks keskpangale 444 miljardi eurose kaotuse.

See elavdaks tarbimist ja seeläbi majandust. Võimalik, et kodanikud väärkasutaksid kingitud raha – ostaksid kulda või USA dollareid.

Oxfordi ülikooli majandusprofessor John Muellbauer argumenteeris juba 2014. aasta detsembris, et kopterilt külvatav raha oleks ainus meede, millega saaks euroala kaotatud aastakümne tagasi teha. Tema hinnangul peaks keskpank kinkima igale täiskasvanul 500 eurot, et majandus saaks hoo sisse. Kellel pangas konto puudub, saaks raha tšeki vormis.

Briti finantsjärelevalve endine juht Adair Turner ja Saksamaa mõjuka keskpanga juht Jens Weidmann on ühel meelel, et raha võib kinkida vaid valitsus ja parlament.

„Kui 275 miljonit inimest saaksid 500 eurot, võiks see suurendada nõudlust 34 miljardi euro võrra,“ arvestas Muellbauer.

DZ panga peaökonomist Stefan Bielmeier ütles, et kopteriraha on ka õigluslikult küsitav – kas see läheks kokku Euroopa keskpanga põhikirja ja Maastrichti lepinguga. Otseselt on Euroopa keskpangal riikide finantseerimine läbi rahatrüki keelatud, kuid kopteriraha läheks otse kodanikele. Ka riik teeniks kui inimesed tarbivad suurema maksutulu. Euroopa keskpangal tekiks ka probleem, kuna neil puuduvad kõigi 337 miljoni euroala maade kodaniku kontonumbrid – mõnel on neid mitu, teisel ei ainsatki.

Berenberg panga peaökonomist Holger Schmieding nimetas kopteriraha jamaks. See looks illusiooni, et keskpank saaks kodanikele lihtsa vaevaga pidevalt raha trükkida ja nii lahendada kõik probleemid. Poliitiliselt loodaks ohtlik pretsedent.