Keskpanga 236 töötajast on laenu võtnud umbes pooled. Enamiku väljastatud 45 miljonist kroonist moodustab eluasemelaen. Tarbimislaenu on keskpanga töötajad võtnud kokku 1,2 miljoni krooni väärtuses.
“Eesti Panga antavate laenude tingimused on võrreldavad turul pakutavate laenudega,” ütles Eesti Panga avalike suhete büroo juhataja Livia Kulm arileht.ee.
Millise tarbimislaenu intressimäära Eesti Panga nõukogu eile järgmiseks aastaks kehtestas või kui suure intressiga saavad keskpanga töötajad praegu eluasemelaenu võtta, Kulm aga ei täpsustanud.
"Töötaja jaoks on tegemist lihtsalt lisavõimalusega vajadusel ja tingimustele vastates laenu saada. Panga jaoks on see osa personalipoliitikast," rääkis Kulm.
Kuigi mitmed keskpangad annavad oma töötajatele laenu, on Eestis tegemist mõneti ajaloolise igandiga, mis pärineb 1990. aastate algusest. Keskpanka ja finantsjärelevalve olid toona ühendatud üheks asutuseks ja selle töötajad ei tohtinud kommertspankadest laenu võtta. Siis loodigi keskpanga töötajatele võimalus võtta laenu oma tööandjalt.
"Täna seda piirangut enam ei ole ning meie töötajad võivad soovi korral ka kommertspankadest laenata," ütles Kulm.
Keskpangast lahkudes peab töötaja laenu kiirendatud korras pangale tagasi maksma või selle mõnda kommertspanka üle viima.
Väljavõtteid Eesti Panga raamatupidamise aruandest:

* Eesti Panga töötajatele on antud kinnisvaraga tagatud eluasemelaene maksimaalselt 30 aastaks ja tarbimislaene tähtajaga kuni kaks aastat.
* Laenu intressimääraks on krediidiasutustele makstav hoiustamise püsivõimaluse intress, millele lisandub riskimarginaal, kuid kokku mitte üle rahandusministri kehtestatud laenuintressi alammäära.

* Reserviintressimäär oli võrdne Euroopa Keskpanga hoiuseintressimääraga, mis 2007. aasta jooksul oli 2,5–3% vahemikus.
* Õppelaenu antakse tähtajaga kuni 10 aastat ja intressimääraga 5 protsenti.