Korraldajatel ei ole eelmarektingist head tagasisidet hinnavahemiku osas. See pole ka üllatav, sest tegu on väiksemahulise tehinguga ja aktsiaturud on olnud väga volatiilsed, mistõttu institutsioonid pole sellele tehingule eelmarketingi käigus nähtavasti väga palju aega pühendanud ja korraldajatele head tagasisidet andnud. See ei ole tehing, milles institutsioonid ilmtingimata peavad osalema.

Korraldajad ilmselt eeldavad, et aktsiaturgude volatiilus jätkub ka märkimisperioodil ja tahavad endale maksimaalse paindlikkuse tehingu hinnastamiseks.

Konspiratsiooniteooriat arendades võib siit ka välja lugeda müüvate aktsionäride soovi võimalikult kõrgelt müüa. See huvide konflikt on igasse esmamasemissiooni sisse kodeeritud, selles pole mitte midagi üllatavat. Üldjuhul on müüjatel ja korraldajatel tehingu väljakuulutamiseks emissioonihinnast sarnane arusaam. Nii lai vahemik seda ei indikeeri.

Minu jaoks on selle tehingu struktuur (GDR ja Riia noteerimine) ja suur sündikaadiliikmete arv indikatsioon sellest, et korraldajatel väga tugevat nägemust, kuhu see tehing müüa, ei ole. Nad on endale n.ö. „kõik avenüüd“ lahti jätnud.

Üldjuhul on väiksemahuliste tehingute topelt noteerimine halb idee, sest likviidsus fragmenteerub kahe turu vahel. Samas selles osas saan korraldajatest ka aru, sest ega väikesemahulist Balti tehingut kohaliku noteeringuga rahvusvahelistele institutsioonidele ongi keeruline müüa. See turg siin ei ole investorite radariekraanil ja paljudel fondijuhtidel pole tehnilist võimalust Balti aktsiatesse kohalikul börsil üldse investeerida. Londoni GDR annab tehnilise võimaluse paljudel investoritel tehingus osaleda. Kas nad seda siis teevad sõltub juba emitendi atraktiivsusest, hinnatasemest ja muudest asjaoludest.

Turgue elavdav efekt on sel tehingul muidugi. Samas mida see „elavdav“ tähendab? Kas tekitab elevust või taaselustab Läti turu? Üldjuhul „elavdab“ turgu vaid edukas esmasemissioon. Tallink vist omal ajal turgu eriti ei „elavdanud“, kuigi turu likviidsust suurendas ta märkimisväärselt. Citadele Läti turu likviidsust kindlasti suurendab, sest baas on väga madal. Aktsia ise väga likviidne olema ei saa, sest topelt noteeritud väikse kapitalisatsiooniga aktsiad ei ole eriti likviidsed.

Tervikuna on see esmasemissioon kindlasti positiivne areng, tore oleks ka Eestis midagi sellist näha.