„Edasi peame otsustama, kui võimsaid reaktoreid me vajame ning kuidas jaotub osalus ettevõttes,” lisas Ansip valitsuse kommunikatsioonibüroo teatel.

Peaminister ütles täna Riias kõrgetasemelisel Balti energiafoorumil, et energeetika-alane koostöö on jõudnud Balti riikide koostöö keskmesse.

Peaminister Ansipi sõnul on möödas ajad, kui iga riik tegeles oma energiaküsimustega teisest sõltumatult, tootes oma ressursside arvel suurema osa oma vajaminevast energiast ja nautis ka vabadust ise saastata. „Täna oleme üksteisest sõltuvad. Energia on muutunud meie ühismureks — keegi ei saa rahuldada täielikult enda energiavajadusi üksi või võidelda kliimamuutuste vastu,” sõnas Ansip valitsuse kommunikatsioonibüroo teatel.

Peaministri sõnul on Balti mere idakaldal energia-alane koostöö olnud suhteliselt hea, kuid Balti mere ida- ja läänekallas on seni jäänud teineteisest suhteliselt kaugeks energeetika-alases koostöös. „Ma peame looma täiendavaid võrguühendusi teiste Euroopa Liidu riikidega,” sõnas Ansip.

Ilma täiendavate võrguühendusi teiste Euroopa Liidu riikidega ei saa peaministri sõnul rääkida osalemisest ühtsel energiaturul või siseturu reeglite rakendamisest. „Ma loodan, et järgmiste aastate jooksul ühendatakse Eesti ja Soome veel ühe kaabliga ja et sama juhtub ka Poola ja Leedu vahel, loodetavasti mujalgi,” lausus Ansip. Samal ajal tuleks ühendada Balti riigid gaasijuhtme abil ka Põhjamaadega, mis mitmekesistaks märgatavalt meie seni väga ühepoolset gaasivarustust

Lisaks avaldas peaminister lootust, et kolme Balti riigi ühine tuumaelektrijaam Ignalinas saab Balti energia koostöö ja tegelikult Balti riikide koostöö kui sellise krooniks võrdväärselt Baltbati või ühise õhuseiresüsteemiga.