Rahandusministeeriumi II pensionifondide statistikast (III kvartal 2012) selgub, et pensionifondide vahetamise perioodi järel on SEB ja Swedbanki turuosa oluliselt langenud, olles madalaimal tasemel alates 2003. aastast ehk kahepeale kokku 65%. Võrdluseks, 2007. aastal oli see kahel pangal kokku üle 81%.

Pensionifondide vahetamise tulemusena on oma turuosa jätkuvalt kasvatanud LHV (16%), kes on möödunud Danske Bankist (11%).

Swedbank eelistab sisu "jõulisele müügile"

Swedbank kommunikatsioonijuht Mart Siilivask seletab kehvavõitu tulemust sellega, et pank on viimastel aastatel investeerinud pensionifonide sisu ja pakkumise arendamisesse ning pole kaasa läinud jõulise müügiga.

"Swedbanki pensionifondid on alates 2009. aasta keskpaigast keskendunud tugevalt pensionifondide investeerimisstrateegia ja juhtimismudeli kohandamisele kriisijärgselt muutunud keskkonnaga. Tänaseks on üles ehitatud Baltikumi ja Skandinaavia ekspertidest koosnev investeerimismeeskond ning ellu viidud globaalse haardega investeerimisstrateegia," räägibSiilivask.

Ta rõhutab, et Swedbanki pensionifondide viimaste aastate tegevus sai eelmise aasta lõpus tunnustuse osaliseks, kui Euroopa juhtiv pensioniajakiri Investment & Pensions Europe andis Swedbank K3 fondile Kesk- ja Ida-Euroopa parima pensionifondi tiitli.

"Pensionifondide kliendid on meie fondide kriisijärgseid tulemusi juba märganud ning üha rohkem kliente leiab tee tagasi Swedbanki pensionifondidesse," lisab Siilivask.

Keskpankade manipulatsioon

SEB varahalduse juhatuse liige Ülle Mathiesen ütleb, et nende hinnangul kasvab Nordea orgaaniliselt oma laenuklientide hulga tõttu, LHV aga oma müügivõrgu tõttu.

"Aktiivset müügitööd kaubanduskeskustes ei pea me endale kohaseks. Meie eesmärgiks on anda kliendile läbi terviknõustamise laiapõhjalist informatsiooni, et ta saaks teha pensionifondi valikul kaalutletud ja läbimõeldud otsuse ja seda mitte üksnes mineviku tootluse põhjal," sõnab Mathiesen.

"SEB pensionifondide juhtimisel oleme valinud strateegia, mille eesmärgiks on tagada stabiilsem ning ootuspärasem tootlus üle majandustsükli ehk me leiame, et pensionivaradega ei tasu liiga kõrgeid riske võtta. Riskide juhtimise keskne konservatiivne lähenemine toob paljud kui mitte enamiku lahkunud klientidest meile aktsiaturgude langusaastatel tagasi," usub juhatuse liige.

Pikas perspektiivis, milleks pensioni kogumine ju on, loodab SEB pakkuda klientidele parimat riski ja tootluse suhet.

"Viimasest neljast aastast on vaid üks olnud turgudel keerulisem, mil aktsiaturud tegid läbi tugevama korrektsiooni – see oli 2011. Sel aastal olid meie fondide tulemused kenasti pildil ja kaotused tagasihoidlikud," meenutab Mathiesen.

Praegune rahuhetk turgudel on tema hinnangul lähema 10 aasta perspektiivis ajutise iseloomuga. "Tegu on paljuski G3 keskpankade manipulatsioonide tulemusega. Probleemid pole kuhugi kadunud – arenenud riikide võlakoorem on suurem kui kunagi varem, pinged püsivad ja me ei näe selles valguses olevat õige võtta liiga suuri riske," märgib Mathiesen.

LHV kosus kiiresti

LHV Varahalduse juhi Mihkel Oja sõnul on LHV pensionifondide turuosa viimastel aastatel kasvanud järjepidevalt. "Kui 2009. aasta lõpus oli turuosa alla 5% ning 2010. aasta lõpus alla 7%, siis 2011. aasta lõpuks oli see kasvanud juba 12%-ni ning praeguseks 17,7%-ni," on Oja rahul.

LHV pensionifondide klientide kasvu taga on Oja väitel fondide tulemused. "Kui reastada pensionifondid pingeritta viimase viie aasta keskmise tootluse alusel, siis esimesed viis kohta hõivavad LHV pensionifondid," ütleb Oja.

Fondide juhid oma panga II samba kliendid

Danske Capital AS-i tegevjuht Silja Saare väitel on Danske fondid suutnud pakkuda ajalooliselt parimat riski-tulu suhet, mis on peamine teadliku investori eesmärk ja investeeringu valiku kriteerium.

"Samuti oleme täitnud fondidele seatud eesmärki ehk ületanud oma tootluse poolest inflatsiooni. Sealjuures kehtib selline eesmärk üksnes fondide puhul, mis kaasavad aktsiainvesteeringuid, konservatiivsete fondide peamine eesmärk on varade säilitamine," täpsustab Saar.

"Danske pensionifondide juhtimisega on seotud inimesed, kes ka ise on Danske pensionifondide kliendid," lisab Danske Capitali tegevjuht.

Ainult Nordea ja LHV said kliente juurde

Suurima positiivse saldoga (fondi tulijate ja lahkujate vahe) fondid olid rahandusministeeriumi andmetel mullu esimesel poolaastal Swedbank K4 ning LHV L. Enim kliente kaotas samas Swedbank K3 ja SEB Progressiivne pensionifond.

Vahetajate ja liitujate peale kokku olid ainult LHV ja Nordea positiivse saldoga fondi valitsejad. Kõik ülejäänud kaotasid esimesel poolaastal kliente.

Enim valiti uueks fondiks 75% aktsiaosakaaluga fond. Samas oli positiivse saldoga ka 0% ja 25% aktsiaosakaaluga fondid. 50% aktsiaosakaaluga fondid
seega kaotasid kliente (va LHV ja Nordea).