Kokkuleppest teatas EL-i praeguse eesistuja Iirimaa välisminister Eamon Gilmore pärast 16 tundi kestnud läbirääkimisi, vahendas BNS.

Europarlamendi delegatsiooni juht prantslane Alain Lamassoure ütles aga uudisteagentuurile AFP, et "osa delegatsiooni liikmeid jäi väga tõrjuvaks, mistõttu ma ei saanud parlamendi nõusolekut anda".

Lamassoure'i sõnul lepiti Iirimaaga kokku "võimaliku kompromissi sisus".

"Me ei saanud läbirääkimisi jätkata. Pooled ületasid oma mandaati," ütles ta.

Euroopa Komisjoni eelarvevolinik Janusz Lewandowski teatas avalduses, et läbirääkimised eelarve üle on lõppenud ning ettepanekud tuleb europarlamendis ja 27 liikmesriigis ametlikult heaks kiita.

Lewandowski sõnul sisaldab kompromiss parlamendi soovitud paindlikkust: võimalust liigutada kasutamata jäänud raha ühelt eelarverealt teisele ja 2016. aastal kulutused üle vaadata.

Samuti antakse solidaarsusfondi loodusõnnetuste nagu näiteks üleujutuste tagajärgede leevendamiseks rohkem raha ja noorte tööpuudusega võitlus saab 2014. ja 2015. aastal tõhusa rahasüsti, lisas ta.

Gilmore esitab kokkuleppe järgmisel teisipäeval Luksemburgis liikmesriikide Euroopa asjade ministritele.

Iirimaa tahtis kokkuleppele jõuda enne 1. juulit, kui eesistumise võtab üle Leedu.

Euroopa Liidu veebruarikuisel tippkohtumisel nurjas Suurbritannia Saksamaa toel Euroopa Komisjoni plaani tõsta järgmisel perioodil kulutusi viis protsenti. Toona lepiti kokku hoopis eelarve kolmeprotsendises vähendamises, mis pahandas europarlamendi liikmeid, kelle sõnul on raha hädasti tarvis majanduskasvu ergutamiseks ja uute töökohtade loomiseks.

Europarlament on korduvalt mõista andnud, et ei lepi ühenduse ajaloo esimese eelarve vähendamisega. Vastutasuks kokkuleppe eest on nõutud suuremat paindlikkust. Näiteks tahab parlament eelarveperioodi keskel olukorra üle vaadata, et majanduskasvu korral leevendada kulupiiranguid.

Europarlament, komisjon ja liikmesriigid peavad samuti leidma üksmeele rohkem kui 11 miljardi euro osas, mis 2012. aastal tasumata jäi. Seni on liikmesriigid soostanud andma vaid 7,3 miljardit eurot, nõudes parlamendilt kõigepealt 2014.-2020. aasta eelarve heakskiitmist.