"See summa on kokku kuue aasta peale, mis teeb ühe keskuse peale keskmiseks kulutatud summaks aastas umbes 20 miljonit krooni investeeringuid ning seda riigi poolt, pluss siis siia juurde veel erasektori investeeringud, mis on umbes pool sellest," ütles Pralla arileht.ee-le.

"Iseenesest praeguses konkursis see summa oli enam-vähem täpselt piisav," ütles Pralla. Ta lisas, et praegu said raha kõige tugevamad keskused.

Veel eelmise aasta oktoobris soovis keskust moodustada 29 gruppi. "Kuna mitmed olid sarnastes valdkondades või oli ettevõtteid vähe, siis paljud liitusid ja lõpuks esitas taotluse 14 keskust ja neist kaheksa sai rahastatud," rääkis Pralla.

Oma tegevust jätkavad viis 2004. aastal moodustatud arenduskeskust: toidu- ja fermentatsioonitehnoloogia arenduskeskus (saab toetust 110 miljonit krooni), tervisliku piima biotehnoloogiate arenduskeskus (114 miljonit krooni), ELIKO tehnoloogia arenduskeskus (120 miljonit krooni), vähiuuringute tehnoloogia arenduskeskus (120 miljonit krooni) ja Eesti nanotehnoloogiate arenduskeskus (111 miljonit krooni).

Uute keskustena alustavad tööd reproduktiivmeditisiini ja -bioloogia tehnoloogia arenduskeskus (120 miljonit krooni), tarkvara tehnoloogiate ja rakenduste arenduskeskus (119 miljonit krooni) ning innovaatiliste masinaehituslike tootmissüsteemide tehnoloogia arenduskeskus (88 miljonit krooni).

Ettevõtjate ning Eesti ülikoolide koostöös loodud keskustes töötab keskmiselt 30-50 inimest. Keskuste igapäevatööks on projektipõhiste uuringute läbiviimine, mille tulemustest lõikavad ettevõtted kasu oma tootearenduses. Keskustega on seotud kokku umbkaudu 100 Eestis tegutsevat ettevõtet.

"Kõigis keskustes on kõigi partneritega kokku lepitud reeglid intellektuaalomandi kaitsmiseks, intellektuaalomandi kuuluvuse omandi- ja finantseerimisküsimused, samuti artiklite avaldamine, " kinnitas Pralla.

"Teisest küljest tuleb muidugi öelda, et keskustes ei tehta tootearendust. Tootearenduse teevad ettevõtted ise. Siin on ikkagi tegemist rakendusuuringutega, mis on asi, mida mõnes kohas rohkem ja mõnes kohas vähem, aga ettevõtted siiski omavahel jagavad."

Täna päeval andis president Toomas Hendrik Ilves üle Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuse (EAS) investeerimisotsused kaheksale tehnoloogia arenduskeskusele.

President ütles oma kõnes, et Eesti majandus vajab julgustavaid sõnumeid ja käimalükkavaid tegusid. "Peame julgustama neid, kes ei karda uut moodi mõelda, uueneda ja uuendada," sõnas president.

Ilves ütles, et on riigi seni suurim investeering ettevõtluse soodustamisse - miljard krooni - suunatakse arenduskeskustesse. Ta rõhutas koostöö vajadust ning kiitis arenduskeskusi, kui suurepärast õppetöö ja ettevõtluse vahelist koostöövormi.