ILO leidis oma värskeimas ülemaailmses palgaraportis, et meestele maksti paremini kui naistele kõigis 38 riigis, mida uuriti, mis näitab, et sooline palgalõhe on üle maailma sügavalt juurdunud, vahendab Reuters.

Suurim palgalõhe oli Ameerika Ühendriikides, kus naised teenivad 64,20 dollarit iga meeste teenitud saja dollari kohta. Seal võib seda siiski seletada meeste suurema tootlikkuse, parema hariduse või kogemustega.

Euroopas, Venemaal ja Brasiilias on aga naised nende näitajate poolest meestest ees, kuid saavad sellest hoolimata vähem palka.

„Üks faktoritest, mis seda mõjutab, on diskrimineerimine,“ ütles ILO peadirektori asetäitja Sandra Polaski. „See võib peegeldada erinevaid faktoreid erinevates maades, aga kindlasti on diskrimineerimine osa sellest.“

26-s uuritud Euroopa riigis peaksid naised nende faktorite põhjal õiglaselt ootama, et saavad keskmiselt 0,9 protsenti suuremat palka kui mehed, kuid tegelikkuses saavad hoopiski 18,9 protsenti vähem.

Brasiilias, Venemaal, Taanis, Rootsis ja Leedus peaksid naised saama kümme protsenti suuremat palka kui mehed. Sloveenias 18,5 protsenti rohkem.

Hiinas peaks nende faktorite põhjal meeste ja naiste palk põhimõtteliselt võrdne olema, 0,2 protsenti naiste kasuks, kuid tegelikkuses teenivad Hiina naised 22,9 protsenti vähem kui mehed.

Venemaa ja Brasiilia on riigid, kus naiste palk erineb kõige rohkem sellest, mida nad peaksid õiglaselt saama. Venemaal teenivad naised 32,8 protsenti vähem kui mehed, kuid ILO vaadeldavate faktorite järgi, mis sisaldavad ka sektori ja töökoha eripärasid, peaksid Vene naised saama 11,1 protsenti suuremat palka kui mehed.